Bijvoeren heckrunderen Oostvaardersplassen van start

19 mrt 2019

Gisteren hebben de dierenartsen en kuddebeheerder van Staatsbosbeheer weer een ronde gemaakt om de conditie van de heckrunderen en de konikpaarden in de Oostvaardersplassen te controleren. Ze hebben vastgesteld dat de Body Condition Score van de hele groep runderen gemiddeld 2 is. Bij de laatste ronde was de conditiescore nog 2,4. De konikpaarden en de edelherten verkeren nog steeds in een uitstekende conditie. 

Minder goede conditie

Op basis van afspraken tussen provincie Flevoland en Staatsbosbeheer is dit het moment waarop de runderen worden bijgevoerd. De runderen krijgen in de winter altijd als eerste een minder goede conditie. Daarom wordt een gemiddelde conditiescore van 2 bij de runderen gebruikt als maatstaf voor bijvoeren. Door bij een conditiescore van 2 tot bijvoeren over te gaan, blijft enerzijds ruimte voor het natuurlijk karakter van deze vrij levende dieren en kunnen de dieren anderzijds de winter nog goed doorkomen. Vanaf woensdag 20 maart 2019 wordt er hooi in het gebied gebracht dat op verschillende plekken bij de 4 kuddes heckrunderen wordt uitgespreid. 

Aan het hooi wennen

De dieren kunnen dan aan het hooi wennen. Naar gelang de behoefte van de runderen kan de hoeveelheid hooi worden opgevoerd. De kuddes hebben binnen het natuurgebied hun eigen leefgebied en hierdoor kan het voer heel gericht en lokaal worden verspreid. Het voorjaar lijkt al volop aanwezig en het gras is weer gaan groeien. Anders dan bij de edelherten en de konikpaarden, die waarschijnlijk nu al de voorkeur geven aan het korte jonge gras, duurt het nog even voordat de runderen hiervan zullen profiteren. De verwachting is dat ze na deze periode van bijvoeren vrij vlot het voedselrijke gras opzoeken en dat liever eten dan het hooi.