Flevolandse boeren en koks pionieren met karaktervolle polderhelden

27 aug 2019

Tijdens de 2e masterclass ‘Kom eten!’ bij de Stadsboerderij, ontmoetten boeren en koks elkaar. Onder begeleiding van food expert Nadia Zerouali en de jongste twee sterrenkok van Nederland Pascal Jalhay ontdekten zij de smaak van karaktervolle Flevolandse polderhelden. Deelnemers leerden koken met 80% groen op het bord. De masterclass is onderdeel van de challenge: Eet als een pionier. Dit is een wedstrijd waarmee provincie Flevoland samen met haar inwoners, ondernemers en opleiders een bijdrage wil leveren aan een gezondere en duurzame wereld.

80% groen op het bord

Flevoland is de landbouwprovincie bij uitstek. Dit biedt kansen om te pionieren met 80% groen op het bord. 9 Polderhelden: soja, champignons, aardappel, lof, biet, appel, kip, walnoot en lam geven smaak aan de challenge. Zij inspireren met hun unieke karakter de Flevolandse koks om een verschil te maken. Door gezonder te koken verminderen we samen onze CO2-uitstoot, verbeteren we de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Als bonus worden we ook nog eens gezonder.

Restaurantweken

Alle Flevolanders kunnen een verschil maken. Tijdens de restaurantweken van 23 september tot 13 oktober 2019 kan iedereen zich laten inspireren en zelf de heerlijke pioniersgerechten proeven bij de deelnemende restaurants. Het lekkerste gerecht kan iedereen zelf beoordelen door online te stemmen. Op 16 oktober 2019 vindt de finale plaats. De winnende kok ontvangt een uitgebreid prijzenpakket zoals een dag meelopen met masterchef Luc Kusters van Bolenius Restaurant op de Amsterdamse Zuidas. Als afsluiting van de dag zijn er een diner en overnachting in Amsterdam.

Deelnemen

Flevolandse (aspirant-)koks waarvan hun keuken in Flevoland staat, kunnen nog deelnemen aan de challenge en de laatste masterclass. Ze kunnen hun recept aanleveren voor 17 september 2019. De challenge is onderdeel van de proeftuin Growing green proteins. Een proeftuin die economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.