Jongeren tonen technisch talent in 'Talent kleurt Flevoland'

21 jun 2019

Grote met groen bekleedde beelden langs de Waterlandseweg die mensen naar de Floriade leiden. Technische oplossingen om de Flevolandse bruggen en sluizen energieneutraal te maken. Het zijn maar een paar van de vele innovatieve ideeën die op 20 juni 2019 te zien waren tijdens de expositie Talent kleurt Flevoland in het provinciehuis. De expositie vormt de oogst van een schooljaar samenwerking tussen de 5 Flevolandse technasia, Aeres Almere, Windesheim Flevoland en provincie Flevoland.

Vraagstukken

Ruim 150 bovenbouw-, 450 onderbouw leerlingen en 70 hbo-studenten zijn dit schooljaar aan de slag gegaan met vraagstukken van de provincie. Vraagstukken op het gebied van infrastructuur en gebiedsontwikkeling. Zij deden in groepjes onderzoek naar vraagstukken rondom Flevokust Haven,Lelystad Airport, Floriade Werkt, infrastructuur en Markermeer-IJmeer. Bij de uitwerking daarvan maakten ze kennis met diverse bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de vraagstukken. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: "Vorig schooljaar zijn we begonnen samen te werken met de 5 Flevolandse technasia. Dit jaar zijn we, op verzoek van de technasia, een pilot gestart met de hogescholen Aeres Almere en Windesheim Flevoland. Leerlingen en studenten werken aan een zelfde vraagstuk en leren van elkaar. Op deze manier maken de leerlingen niet alleen kennis met de provincie en de Flevolandse arbeidsmarkt, maar ook met het Flevolands hoger onderwijs. Daarmee is de doorlopende leerlijn een feit."

Innovatieve ontwerpen

Uit die ruim 670 talenten maakten de docenten een selectie. De 25 meest innovatieve groepjes mochten hun resultaten aan de hand van een korte pitch en een ontwerp tijdens de expositie toelichten. Olivier van Oostrom en Youri van Doorn van Scholen Gemeenschap Lelystad onderzochten de toepassing van de Amyx power plane op Lelystad Airport. Een oorspronkelijk idee van Wubbo Ockels. Het betreft een Airborne Wind Energy Systeem (AWES) met een vliegtuig aan een kabel. Die zet wind op grotere hoogte om in elektriciteit. "Volgend jaar doen wij eindexamen vwo en willen wij weer meedoen aan Talent kleurt Flevoland. Met hulp van het Nederlands Lucht en Ruimtevaart instituut, dat al toegezegd heeft ons te willen helpen, gaan we verder met dit project."

Trotse gedeputeerde

"In Flevoland is volop interessant werk voor hogeropgeleiden en dat wordt de komende decennia alleen maar meer. Want de regionale economie groeit. Het is belangrijk dat Flevolandse jongeren weten dat hier ook interessant werk voor hoger opgeleiden is. Op deze manier maken ze daar kennis mee. Ik ben echt onder de indruk van de jonge Flevolandse talenten. De resultaten zijn verrassend en innovatief. Dit smaakt duidelijk naar meer!" zo laat een trotse gedeputeerde Appelman weten. Meer weten over het project Talent kleurt Flevoland? Ga naar de dossierpagina.

Leerlingen tijdens de expositie

Gedeputeerde Appelman met de leerlingen