04 feb 2019

Tweede Kamerleden brengen een succesvol werkbezoek aan Flevoland

Vrijdag 1 februari 2019 ontvingen gedeputeerden Jan de Reus en Jan-Nico Appelman Tweede Kamerleden van de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Ze lieten hen verdiepend kennismaken met enkele voor Nederland en de regionale welvaart belangrijke ontwikkelingen: de luchthaven Amsterdam Lelystad Airport, Flevokust Haven en Maritiem Cluster Urk. Van het werkbezoek is een fotoserie gemaakt op Instagram.

Amsterdam Lelystad Airport en Lelystad Airport Businesspark

De ochtend startte in de nieuwe terminal op de luchthaven, waar Jan de Reus het economisch belang van de luchthaven en Lelystad Airport Businesspark toelichtte. Daarna kregen de Kamerleden een rondleiding door de nieuwe terminal. Dit is de eerste terminal in Europa met een LEED-Gold duurzaamheidscertificering en meetbaar één van de duurzaamste ter wereld. Nelleke van Bezooijen zoomde in op de ontwikkeling van de luchthaven. De ochtend eindigde met het verhaal van Rob Verhoeff, directeur Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA), over Lelystad Airport Businesspark, duurzaamheid en innovatie.

Een lunch van eigen bodem

Tijdens een lunch bij De Lelystadse Boer werd er een stevige bodem gelegd voor een goed gesprek met de omwonenden in de omgeving van Lelystad Airport.

Flevokust Haven

De middag stond in het teken van de maritieme strategie en gebiedsontwikkeling. In de Maxima-centrale nam Jan-Nico Appelman de Kamerleden mee in de nationale maritieme strategie, het belang van het maritiem cluster voor Nederland en voor provincie Flevoland. Ook vertele hij hoe Flevoland concreet bijdraagt aan de versterking van het maritiem cluster. Daarna ging het gezelschap de kou trotseren: een bezoek aan de nieuwe multimodale overslaghaven Flevokust Haven. Ter plekke troffen ze het schouwspel van het laden en lossen van een paar containers.

Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland

Tot slot bezocht het gezelschap Urk waar de nieuwe Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland gerealiseerd gaat worden. Na een warm welkom door de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, vertelde Ronald Frijling van Balk Shipyard, als partner in het maritiem cluster, over de ambities. Ook kregen de Kamerleden informatie over de Regiodeal en het belang hiervan voor de brede welvaart van de regio. Na een borrel en een blik over de Urkse haven, gingen de Kamerleden ‘vol van Flevoland’ weer naar huis. Het was goed toeven in Flevoland! Voor herhaling vatbaar.

Gedeputeerden Appelman en De Reus met de Kamerleden bij Lelystad Airport

Gedeputeerde Appelman met de Kamerleden bij Flevokust Haven

Foto's: Fotostudio Wierd ©