OPA

Provinciale Staten (PS) staan aan het hoofd van de provincie. Ze zijn de volksvertegenwoordigers van de inwoners van Flevoland. Eens in de 4 jaar kiezen de inwoners van de provincies de leden van PS. Dat gebeurt dit keer op woensdag 20 maart 2019. Meer informatie over OPA Flevoland vindt u via onderstaande links:

Bekijk de verkiezingsvideo van OPA op YouTube. Deze link opent in een nieuw venster.

O.P.A. wil generaties naar elkaar toe laten groeien

Wout Jansen is een vitale vijftigplusser. Tenminste, als persoon. Niet meer in zijn politieke leven. Onlangs verliet hij de partij 50 PLUS om lid te worden van de OPA-familie. “O.P.A,`” verbetert Jansen snel. “Ouderen Politiek Actief. Met puntjes ertussen. OPA klinkt zo oubollig. Wij willen juist alle generaties met elkaar verbinden.”

Achteruitkijkspiegel

“De achteruitkijkspiegel is altijd kleiner dan de voorruitspiegel,” merkt Jansen om te beginnen veelbetekenend op. Hij wil best een blik in die achteruitkijkspiegel werpen, maar niet te lang alsjeblieft. Eventjes dan. “Ik wil niet met gifpijltjes gooien, snap je?” legt hij uit. “Maar ik was het gekrakeel binnen de partij wel een beetje zat. Het is eerder een tijdje slecht met mij gegaan, maar toen ik terugkwam van de laatste Algemene Ledenvergadering bij 50 PLUS, zei mijn vrouw tegen mij: je ziet er nog minder goed uit dan toen. Dat was voor mij het moment om te zeggen: dit gaat zo niet verder.” Na deze scheiding van wegen kruiste Jansen al snel het pad van O.P.A., een politieke beweging die een aantal jaren geleden voortkwam uit hetzelfde 50 PLUS. “Ik bezocht daar een partijbijeenkomst en kwam echt in een warm bad terecht. Kort daarna kreeg ik de vraag of ik geen lijsttrekker wilde worden in Flevoland. Daar moest ik gezien de situatie wel even over nadenken, maar uiteindelijk heb ik met veel plezier ´ja´ gezegd.”

Kerntaak

Vanaf nu kijkt Wout Jansen naar de toekomst. Een toekomst vol goede dagen voor ouderen. “Eigenlijk heb ik in de afgelopen jaren veel te weinig voor ouderen kunnen betekenen,” vindt hij. “Daar gaan wij niet over’ hoor ik namelijk steeds. Daar word ik nou zo moe van.” Hij buigt zich naar voren. “Als Staten bepalen wij zelf waar we over gaan. Wij mogen bepalen waar we ons geld aan uitgeven. Er moet dus een extra kerntaak bijkomen, bijvoorbeeld op het gebied van ouderenwelzijn.” Vanuit deze nieuwe rol zou de provincie jong en oud in Flevoland nader tot elkaar kunnen brengen, meent Jansen. “Denk bijvoorbeeld aan maatjesprojecten. Jongeren gaan op bezoek in een zorginstelling en nemen oudere bewoners mee uit wandelen. Hoe mooi zou dat zijn? Het werkt natuurlijk ook andersom. De wijsheid zit vaak bij ouderen. We hebben een tekort aan bijvoorbeeld loodgieters en elektriciens. Gepensioneerde mensen kunnen op hun beurt de fijne kneepjes van het vak bij jongens en meisjes bijbrengen als leermeester of mentor." Ondertussen moeten al deze mensen volgens Jansen kunnen blijven rekenen op goede zorg in de regio. “Onbestaanbaar dat wij in onze provincie geen volwaardig ziekenhuis hebben. Tot die tijd willen wij hier ook geen uitbreiding van het vliegveld. Want stel je nou voor dat er een vliegtuig uit de lucht valt of er een aanslag komt, dan is drie kwartier met de ambulance veel te lang.”

Boodschap

Tot zijn genoegen merkt Jansen dat deze roep om ruimere taken ook andere partijen aan het denken zet. “Ik heb dit altijd al gezegd. Laten we zelf onze kerntaken bepalen. Nu ik lijsttrekker van O.P.A. ben, breng ik echt geen andere boodschap hoor. Ik zal het van de daken blijven toeteren. Want ik ben gewoon dezelfde Wout Jansen als altijd.”

Realistisch ideaal

Bij de vorige Statenverkiezingen slaagde O.P.A. er niet in om een zetel in de zaal te veroveren. Als Wout Jansen pech heeft, stuurt de kiezer hem in het stemhokje dus plotseling met pensioen. Zelf heeft de ervaren politicus alle vertrouwen in zijn nieuwe partij. “Vier zetels, daar richt ik me op. Voor ons is dat een realistisch ideaal.”

O.P.A.

Naam: Wout Jansen
Partij: O.P.A. (Ouderen Politiek Actief)
Huidig aantal zetels: geen
Streefaantal zetels: 4
Politieke inspirator: Thierry Baudet (landelijk fractievoorzitter Forum voor Democratie) en Geert Wilders (landelijk fractievoorzitter Partij voor de Vrijheid). In uitstraling, niet op inhoud.
Mooiste plek in Flevoland: Zeewolde, waar Jansen eerste inwoner was

Dit verhaal is geschreven door Gerrit-Jan Tempelman, bedrijfsjournalist Provincie Flevoland