SP

Provinciale Staten (PS) staan aan het hoofd van de provincie. Ze zijn de volksvertegenwoordigers van de inwoners van Flevoland. Eens in de 4 jaar kiezen de inwoners van de provincies de leden van PS. Dat gebeurt dit keer op woensdag 20 maart 2019. Meer informatie over SP Flevoland vindt u via onderstaande links:

Bekijk de verkiezingsvideo van de SP op YouTube. Deze link opent in een nieuw venster.

Rode Jehova’s van SP bezig aan missie voor mensen

Als Frans Mulckhuijse rond verkiezingstijd de deur uitgaat, trekt hij regelmatig een rode jas aan. Hij gaat de straat op en belt bij mensen aan. ‘Wat houdt u bezig?’ “Ze noemen ons ook wel de Rode Jehova’s,” grinnikt de SP-lijsttrekker. "Maar wij vinden het belangrijk om onze burgers bij de politiek te betrekken.”

Duurzame energie

De postbode van Frans Mulckhuijse deponeerde onlangs maar weer een flinke energierekening op zijn deurmat. “Twintig euro hoger,” stelt de SP-lijsttrekker met spijt in zijn stem vast. “Terwijl de hele provincie vol staat met windmolens. Het zou zo mooi zijn als de overgang naar duurzame energie ons allemaal juist voordeel op zou leveren. Iedereen moet kunnen meedoen in onze maatschappij en mag dus ook meeprofiteren. Van zonneparken, van windmolens, maar bijvoorbeeld ook van goed openbaar vervoer.”

Bus en trein

Vooral in de Noordoostpolder zou Mulckhuijse graag de weg graag vrijmaken voor betere buslijnen. “Zodat je niet steeds op de klok hoeft te kijken omdat je laatste bus over een uurtje gaat. Dan klopt het misschien best dat je in je eentje in de bus zit, maar ouderen en mensen met een kleine portemonnee zijn op deze manier wel veel mobieler. Die voordelen wegen voor de SP ook heel duidelijk mee.” Bovendien blijft Mulckhuijse helder en duidelijk pleiten voor een treinverbinding richting het noorden. De plannen voor een zogenoemde Zuiderzeelijn verdwenen een aantal jaar geleden van tafel. Onder een nieuwe noemer wordt het voorstel hier en daar echter weer uit een kierend laatje opgediept. “We zitten nu in een nieuwe situatie,” zegt Mulckhuijse. “Als we echt vaart willen maken met de energietransitie, is zo’n Lelylijn via de Noordoostpolder echt heel waardevol. Het gaat hier ook om politieke wil. Maar dat geldt eigenlijk voor bijna alles.”

Besturen

Ongetwijfeld gaan de gedachten van Mulckhuijse hierbij ook terug naar een jaar geleden, toen de SP tijdens haar allereerste bestuursperiode, naar het standpunt van de SP volledig onterecht, terugkeerde in de oppositie. “Dat is allemaal heel raar gegaan,” meent Mulckhuijse. “Met Ad Meijer hadden we een uitstekende opvolger gevonden voor Arie Stuivenberg, die helaas ziek werd en overleed. Maar de college deelname eindigde vorig jaar. Heel vreemd dat de andere collegeleden hun ontslag hebben moeten indienen om Meijer aan de kant te schuiven. Volgens de SP zegt dat meer over hen en hun partij, dan over Ad Meijer en de SP. Zeker wanneer als enige argument ‘de Flevolandse bestuurscultuur’ werd opgevoerd. Toch kun je niet achterom blijven kijken. We willen verder.”

Zorgfonds

De zorgen van vandaag gaan over het ziekenhuis in Lelystad, waar de zorgverzekeraar veel voor het zeggen lijkt te hebben. “Als het aan mij ligt, draaien we de marktwerking in de zorg de nek om,” stelt Mulckhuijse hartgrondig. “Het is een politiek besluit om die marktwerking in stand te laten, maar de SP heeft heel andere idee├źn over zorg. De politiek beschikt wel degelijk over middelen en mogelijkheden om de macht van verzekeraars in te perken. We komen ook met alternatieven, zoals een nationaal zorgfonds. Dat voorstel leggen we uit aan de mensen op straat. We willen weten wat zij hiervan vinden. Zij krijgen die energierekening, zij reizen met het openbaar vervoer en zij gaan naar het ziekenhuis. Daarom zijn deze elementen heel belangrijke speerpunten voor de SP.” Mulckhuijse voelt zich daarin aangemoedigd door de passie van partij-oprichter Jan Marijnissen. “Tijdens al zijn politieke werk stond hij steeds heel dicht bij de mensen. Hij sprak in duidelijke taal en hield rekening met menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid. Een voorbeeld voor mij.”

SP

Naam: Frans Mulckhuijse
Partij: Socialistische Partij (SP)   
Huidig aantal zetels: 5
Streefaantal zetels: 5
Politieke inspirator: Jan Marijnissen
Favoriete plek in Flevoland: Almere Jungle, op stadslandgoed De Kemphaan

Dit verhaal is geschreven door Gerrit-Jan Tempelman, bedrijfsjournalist Provincie Flevoland