25 okt 2018

Growing Green Bridges hackathon

Donderdag 18 oktober 2018 was de Growing Green Bridges hackathon. gemeente Almere en provincie Flevoland nodigden toekomstmakers uit om mee te denken over innovatieve bruggen voor het Floriadeterrein in Almere. Hoe dat in z'n werk ging? Bekijk de video op YouTube.

Innovatie

Het evenement werd gehouden bij het theatergezelschap van Vis à Vis. Tussen auto’s uit de jaren ‘50 en oplichtende Marokaanse tegeltjes werd de dag geopend door de dagvoorzitter Arthur Tolsma. Na een toelichting van Mark Huisman van de gemeente Almere over het Floriadeterrein en de bruggen vertelde Boj van den Berg, één van de oprichters van ‘Urban Greeners’, over het belang van innoveren en hoe je dat organiseert.

Van nieuwe materialen tot samenwerking

De toekomstmakers (ontwerpers, bouwers, beleidsmakers & financiën) werden opgedeeld in groepen voor de eerste innovatie sessie gefaciliteerd door Noorderwind, BlueCity Lab en Zeewaardig. Doel van de sessie was om van idee tot inzicht te komen. Deelnemers werd gevraagd doorbraken en trends te visualiseren en deze te delen met hun groep. 

Bezoek Floriadeterrein

Eén deelnemer zei: “Innovatie zit hem in het loslaten”. Bij ontwerpen is het ook belangrijk om grip te krijgen op (en je te laten inspireren door) de omgeving waar je concepten voor ontwikkelt. De deelnemers bezochten het Floriadeterrein om te zien wat een brug met de omgeving doet.

Foto: Toekomstmakers werken ideeën uit

Concepten zichtbaar in tekeningen

Terug bij Vis á Vis, vertelde Emma van der Leest, biodesigner van BlueCity Lab, over circulair innoveren. De deelnemers kwamen daarop met een concreet idee voor één van de bruggen, waarna inzichten werden uitgewerkt die op hun haalbaarheid en impact werden getoetst. Professionele tekenaars gingen in gesprek met de deelnemers om de concepten in 1 beeld weer te geven. Dit leidde tot aanscherping van de concepten, die varieerden van een virtuele en een groeiende brug, tot helemaal geen fysiek aanwezige brug.

Ideeën voor innovatieve bruggen

Provincie Flevoland en gemeente Almere kijken terug op een geslaagde hackathon. Op het Floriadeterrein is ruimte voor 3 innovatieve bruggen. In Nederland moeten de komende jaren veel bruggen vervangen worden. De ideeën uit de hackathon kunnen daaraan bijdragen. De hackathon vormde aldus de start van een kennisnetwerk voor ideeën en visies. Veel deelnemers gaven aan graag bij het kennisnetwerk betrokken te blijven. Zoals één van de deelnemers het verwoordde: “Ik was vooraf zeer aarzelend om onze eigen ideeën te delen met anderen, maar we hebben er uiteindelijk zeker zoveel uit gehaald als dat we ingebracht hebben. Op deze manier is delen ook vermenigvuldigen”.

Foto: Toekomstmakers werken samen aan hun ontwerpen