15 jun 2017

1e duurzame damwandplanken geplaatst

In aanwezigheid van gedeputeerde Jan-Nico Appelman zijn op 12 juni 2017 de 1e damwandplanken van gerecycled composiet geplaatst bij de Beatrixsluis in Almere.  Het project is mede mogelijk gemaakt door toekenning van een voucher die door de stichting Compoworld aan Hogeschool Windesheim is uitgereikt. De provincie heeft deze voucher gefinancierd. Verschillende partijen in Flevoland houden zich al langer bezig met de benutting van duurzame materialen, zoals composieten.

CompoWorld

5 jaar geleden werd de stichting CompoWorld opgericht. CompoWorld ontwikkelt composiet en past dit product van vezelversterkende kunststoffen ook toe. 1 van de praktijkprojecten die deze stichting uitvoert is ‘Van de sloot in de wal’, waarbij oude polyester plezierbootjes een nieuwe bestemming krijgen in de vorm van damwandplanken. Normaal gesproken komen miljoenen vaartuigen op de sloop terecht, omdat het polyester vanwege zijn hardheid niet kan worden hergebruikt.

Hogeschool Windesheim

Onderzoekers van Hogeschool Windesheim hebben nu een manier gevonden om het materiaal te verwerken in een damwand. Deze wanden gaan minimaal 4 keer langer mee dan wanden van tropisch hardhout. Bovendien hoeven voor deze composieten wanden geen bomen gekapt te worden. Naast Hogeschool Windesheim werkt stichting CompoWorld in dit project ook samen met Reimert Bouw en Infrastructuur (Almere), Waterschap Zuiderzeeland, Bootjessloperij het Harpje en Werkbedrijf Lelystad.

De deelnemende partijen poseren bij de damwand