Willem Enklaar over de energietransitie

22 okt 2020

Willem Enklaar

In 2030 wil provincie Flevoland volledig energieneutraal zijn. In 2050 zelfs volledig CO2-neutraal. Nu is Flevoland natuurlijk koploper op het gebied van duurzame energie in Nederland, maar er moet nog veel gebeuren. Dat kan de provincie niet alleen. Daar is samenwerking voor nodig. Samenwerking met en tussen gemeentes, bedrijven, woningbouwverenigingen, sportverenigingen, aannemers, particulieren en andere betrokkenen.

Mooie initiatieven

Door samen te werken aan de energietransitie ontstaan mooie initiatieven. Denk aan de Flevolandse Energie Agenda waar Flevolandse overheden, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten, hun netwerk versterken en kennis en inspiratie opdoen. Of de Green Deal Zorg waarbij partijen in de zorg onder het motto ‘samen bereik je meer’ nóg meer kunnen bereiken door van elkaar te leren en een duurzame bedrijfsvoering hoog op de agenda zetten.

Samenwerking scholen

Ander prachtig voorbeeld van effectieve samenwerking is de uitvoering van het programma ‘Duurzame Scholen Flevoland’. Daarbij werken Stichting Schooldakrevolutie en Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) samen om de komende maanden álle scholen in Flevoland actief -én op kosten van de provincie- adviseren en ondersteunen bij de verduurzaming van schoolgebouwen. Zowel basis- als middelbare scholen kunnen namelijk een belangrijke rol vervullen in het versnellen van de energietransitie. Door energie op te wekken én te besparen. Er is uitgerekend dat er een potentie is van 65.000 zonnepanelen op de daken van Flevolandse schoolgebouwen. Voor uw beeldvorming: daarmee kan zou genoeg energie opgewekt kunnen worden voor maar liefst 7.800 Flevolandse huishoudens!

Samenwerken; waar begin je?

Op veel plekken in Flevoland ontstaan initiatieven voor het opwekken van duurzame energie en voor het aardgasvrij maken van woonwijken, agrarische bedrijven en bedrijventerreinen. Dat is goed, want de energietransitie gaat ons allemaal aan. Toch is het voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten vaak moeilijk om de juiste partners te vinden. Want waar begin je?

Wij verbinden de juiste partijen

Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) werkt onder andere samen met de Flevolandse Energie Agenda (FEA) en Sportservice Flevoland. Om sportverenigingen te helpen bij verduurzaming. We hebben een breed en sterk netwerk in de provincie en helpen u dan ook graag met het vinden van de juiste partners voor uw duurzame energie- of energiebesparingsproject. En verbinden de juiste partijen aan elkaar. Want… we moeten het vooral samen doen en van elkaar leren!

Kunt u hulp gebruiken bij uw project?

Heeft u vragen, ideeën of een concreet project waarbij u advies van Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Bel vrijblijvend met een van onze adviseurs op 085 4000 300 of stuur een e-mail naar info@eef-flevoland.nl.

Met vriendelijke groet,

Willem Enklaar
Directeur Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF)