Oprichters en vrijwilligers van het Apollo Ensemble winnen Lelyprijs 2020

13 jan 2020

Marion Boshuizen en Thomas Oltheten, oprichters van het Apollo Ensemble, zijn samen met alle vrijwilligers uitgeroepen tot de winnaars van de Lelyprijs 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland. Het muziekgezelschap wordt niet alleen gewaardeerd door een groeiend publiek in Lelystad, Flevoland en de rest van Nederland. Ook op internationale podia in onder meer in Rusland, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Australië, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten heeft het Apollo Ensemble successen behaald.

Betrokken bij nieuwe initiatieven

Beroepsmusici Boshuizen en Oltheten hebben het ensemble 26 jaar geleden opgericht in Lelystad. Zelf maken ze sinds die tijd deel uit van het muziekgezelschap. Daarvoor ontvangen zij uiteraard dezelfde beloning als de andere uitvoerende muzikanten in hun projecten. Maar daarnaast nemen zij, nagenoeg onbezoldigd, de zakelijke leiding en het overgrote deel van de organisatorische taken van het Apollo Ensemble voor hun rekening. Verder is het duo steeds betrokken bij nieuwe initiatieven zoals de Zomeracademie, het Festival Via Musica, en recent de pilots voor het Luisterlab. Samen met de hulp van vele vrijwilligers weten zij keer op keer een groot publiek aan te spreken. Om dat te bereiken werkt het Apollo Ensemble ook samen met de Flevolandse bibliotheken, Vis à Vis, De Bonte Hond en het Lelystads Kamerkoor.

Uitreiking

De Lelyprijs wordt sinds 1996 ieder jaar uitgereikt aan een organisatie, persoon of initiatiefgroep, die zich heeft onderscheiden met activiteiten op het gebied van cultuur of natuur in provincie Flevoland. Boshuizen en Oltheten zullen de prijs op 26 maart 2020 ontvangen uit handen van commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek. Verbeek is tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Flevoland. De Lelyprijs bestaat uit een speciaal beeldje van kunstenaar Siemen Bolhuis. Ook is de prijs een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan een initiatief op muzikaal gebied. De plaats van uitreiking wordt nog nader bepaald. Naast Marion Boshuizen en Thomas Oltheten waren de Almeerse Wolunie, en Flevoland- en Cornelis Lely-kenner Ed Voigt genomineerd voor de Lelyprijs 2020.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van het hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland is een van de 12 provinciale afdelingen.