Verkiezingsnacht zet polderplatteland in grasgroen daglicht

17 mrt 2023

Met een stevige punt werd woensdagavond 15 maart een streep gezet onder de Provinciale Statenverkiezingen. Onder de heldere lampen in het provinciehuis naderde voor deelnemers een nacht van wakend wachten. Vanaf de brug met de buitenwereld wierp een groene gloed echter vanaf het eerste moment zijn schaduw vooruit.

Ontvangst

Haast geruisloos wandelt de Urkse Anja Keuter via de achteringang van het provinciehuis de gezellig gevulde ontvangsthal binnen. Haar licht zalmroze jasje geeft een karakteristieke kleur aan de vrolijke voorvrouw uit het vissersdorp. Maar de lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging is hier vandaag gekomen voor heel Flevoland. Om pas uren later weer door de voordeur te vertrekken. Want de partij die sinds haar oprichting overal in Nederland als kool is gegroeid, valt ook bij Flevolanders in bijzonder goede aarde. In de zich wijd openende Statenzaal krijgt BBB volgens de voorlopige uitslag maar liefst tien zetels toegewezen. Maar als Anja Keuter in de loop van de avond gemoedelijk haar plekje zoekt aan de rechterkant van de hal, heeft zij van deze vruchtbare oogst nog geen weet. Ze kunnen hoogstens een hoopvolle blik werpen op het grote scherm, waar zich voor het oog van alle kijkende kiezers en kandidaten de eerste gestaafde verwachting van de uitslag ontvouwt. “Negen zetels voor BBB in de exitpoll van Noord-Holland’. Een uitgelaten gejuich klinkt op. Het eerste drankje smaakt al meteen naar meer.

Stemstraat

Maar de avond is nog lang. Ook voor Commissaris van de Koning Leen Verbeek, die zijn publiek vanaf het podium verwelkomt. Hij is net teruggekeerd van een rondgang langs verschillende specifieke stemlocaties in de zes gemeenten van de provincie. Deels in het gezelschap van dijkgraaf Hetty Klavers bracht hij onder meer een bezoek aan de brandweerkazerne, nam hij een kijkje in een modelwoning en reed hij door een speciale stemstraat waar inwoners vanuit de auto voor een politieke richting konden kiezen. Dankzij een liveverslag kon iedereen in Flevoland Verbeek tijdens de tocht op de voet volgen. “Heel goed om op zo’n dag op pad te zijn in Flevoland en te spreken met de vele vrijwilligers die de hele dag paraat staan,” vindt hij. “Elke stem moet met de grootste zorg behandeld worden. Overal in de provincie mogen we dan ook heel trots zijn op al deze toegewijde mensen.”

Lichtjaar

Soms vraagt toewijding echter wel tijd. Na middernacht lijken de uren voor de vermoeide aanwezigen wel een lichtjaar te duren. De groene en blauwe lampen aan weerszijden van de hal beginnen haast te dansen voor de ogen. “Om negen uur stond voor veel stembureaus nog een heel lange rij,” legde Leen Verbeek eerder op de avond nog met een berustend geduld uit. “De tellers zijn dus langer doorgegaan.”

Rechtop in bed

Maar waar de leden van het stembureau elders in Nederland hun stapels stemmen tijdelijk terzijde mochten schuiven in hun strijd tegen de sluimer, was Flevoland vroeg in de ochtend wel de eerste provincie die een voorlopige uitslag kenbaar kon maken. Een uitslag waarvan Anja Keuter spontaan rechtop in haar bed ging zitten. “Tien zetels. Bizar,” reageert ze later die morgen. “Gelukkig hebben we een heel hecht team van mensen. We trekken al een jaar voortdurend met elkaar op en kennen elkaar door en door. Vanavond bestellen we een buffet en mag ik aanschuiven bij de talkshow Khalid en Sophie, maar binnenkort gaan we natuurlijk graag om tafel om te onderhandelen met andere partijen in de provincie, bijvoorbeeld over stikstof. Ik zie die gesprekken met vertrouwen tegemoet, want in Flevoland hebben we gewoon geen al te groot stikstofprobleem. We zullen voor het moment van 2030 gaan liggen dat in het kader van de stikstofmaatregelen wordt genoemd, maar we houden ons wel aan de wet. Dat moet iedere partij doen en dus ook BBB.”

Ware droom

De zon staat inmiddels alweer hoog aan de hemel, maar de ware droom waarin Anja Keuter en haar BoerBurgerBeweging deze ochtend zijn ontwaakt, blijft tot in de toekomst voortduren. In het provinciehuis zullen de groene en blauwe lampen vast weer naar links en rechts zijn weggedragen. Het daglicht is immers scherp genoeg.