All you can biet

Ah, bietjes. De kleine geluksbrengers lijken wat ouderwets, maar zijn van alle markten thuis. Goed voor de lever, de bloeddruk en de botten – en dat zijn nog maar een paar van de voordelen van de smakelijke, rode knolletjes. Bovendien: ze zijn op oneindig veel manieren te gebruiken. De uitdaging is om steeds weer nieuwe bereidingswijzen te vinden. Gebruik ze bijvoorbeeld op een pizza of maak er eens pannenkoeken van!

Verrassend verschillend

De Flevolandse kleibodem is vruchtbaar en zwaar, en vormt de ideale omgeving voor bietjes om te groeien. Eind mei gaan de zaadjes in de grond en in september worden de bieten geoogst. “Het is wel altijd een verrassing wat voor bietjes je krijgt,” zegt Gerjan Snippe van Biobrass. Niet alle bietjes groeien op dezelfde manier, dus of ze groot of klein worden moet je nog maar zien. Maar alle bieten verdienen het om op je bord te komen, welke maat of vorm ze ook hebben. Biobrass zoekt daarom voor elk bietje een geschikte toepassing. Raspen, marineren of koken: het kan allemaal. En dan worden ze naar de afnemers gestuurd. Zoveel mogelijk lokaal, naar supermarkten en groenteboeren. Gerjan: “Het is mooi als je producten van dichtbij kunt eten.” En wat in Nederland overblijft, wordt gebruikt om tekorten in bijvoorbeeld Engeland of Scandinavië aan te vullen.

Ecologisch

Alles wat overblijft van de bietenbewerking gaat terug in de keten; koeien genieten van de gezonde schillen en hun mest wordt weer gebruikt op het land. Dit is de ultieme manier van boeren, vindt Gerjan. “Door deze ecologische manier van produceren, houden we de mooie Flevolandse bodem goed.” In een onderlinge samenwerking wisselen vier boeren hun land af. Door steeds een andere groente te telen, krijgt de bodem de kans om uit te rusten. En doordat er nooit twee keer achter elkaar dezelfde groenten worden verbouwd, krijgen ziektekiemen niet de kans zich te ontwikkelen. Een natuurlijk bestrijdingsmiddel dus!

Geluk gaat door de maag

“Bieten kunnen een belangrijk deel uitmaken van ons voedingspatroon,” vertelt Gerjan. Hij is blij om te zien dat mensen er steeds meer van eten. Zijn overtuiging is zelfs dat bieten een oplossing kunnen zijn voor veel sociale problemen. “Er zit een gelukshormoon in, dus als we ze meer gaan eten, worden we blijer,” weet Gerjan. Vrolijk én gezond: geef ons maar eens een reden om geen bieten te eten!