Initiatief speelgoedbrug

Donderdag 24 februari 2022 zal misschien wel bekend gaan staan als een van de zwartste dagen in de moderne geschiedenis van Europa; op die dag brak zonder enige aanleiding een nieuwe oorlog uit. Eentje die erg dicht bij ons in Roemenië in de buurt kwam. Op die beruchte datum begon het oorlogsgeweld tegen Oekraïne, en dat zou een van de grootste humanitaire rampen sinds tientallen jaren in Europa veroorzaken. Inmiddels hebben meer dan drie miljoen Oekraïense burgers huis en haard verlaten op zoek naar een veilig heenkomen.

Opvangplekken in Roemenië

Alle misère is voor hen dan nog niet voorbij; die speelt zich vervolgens af aan de grenzen van de vele Europese landen die klaar staan om de oorlog ontvluchtend families op te vangen. Een van die landen is Roemenië. Om de Oekraïense vluchtelingen een veilig heenkomen te bieden richtte Roemenië snel opvangplekken in aan de grens met Oekraïne en werd de nodige logistiek opgezet om de vluchtelingen in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

Vanaf de allereerste dag van deze oorlog is de grensplaats Sighetu Marmației, gelegen in het Maramureș district in het noorden van Roemenië, een centrum geworden van niet eerder vertoonde solidariteit. Als één front werken daar diverse overheidsinstanties, burgers en NGO´s samen met maar één doel: hulp, bescherming en veiligheid bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne.

Een klein gebaar kan een groot verschil maken

Het doet pijn om de gevolgen van de oorlog in de ogen van kinderen te zien. Onschuldige kinderen die alles moesten achterlaten dat hen zo dierbaar en nabij was, in een tot dan toe onbezorgde kindertijd. Om die kinderen, al was het maar voor even, alle misère te doen vergeten, kwam er een prachtig initiatief: heel veel kleurrijke poppen, zachte knuffels en speelgoed¬autootjes neerzetten op de verbindingsbrug tussen Zuidwest-Oekraïne en de Roemeense stad Sighetu Marmației. En daarom staat die historische houten brug nu zelfs beter bekend als ‘De Speelgoedbrug’ van Sighetu Marmatiei.

Speelgoed geven aan een kind dat niks van zijn eigen dingen mee kon nemen, zorgt eventjes voor een moment van vreugde en ontspanning. Niet alleen bij het kind maar ook zeker bij zijn moeder, die letterlijk geen ogenblik rust had tot ze met haar kind een veilige plek had bereikt - douanier

Nog altijd horen we hartverscheurende verhalen, zijn we getuige van de moed van Oekraïners en zien we opnieuw de kracht van een grote Europese familie en haar onderlinge solidariteit.

Bron: dit verhaal is aangeleverd vanuit Maramures