Initiatief vrijwilliger Gabriela

Een bijdrage leveren zodat Oekraïense vluchtelingen kunnen meedoen in Flevoland en een baan kunnen vinden. Daar helpt Gabriela als vrijwilliger bij de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de SGL in Lelystad aan mee. Gabriela: “Het helpen van anderen, in dit geval met het geven van taallessen, vind ik belangrijk en leuk om te doen. Vooral omdat ik zie dat ze er baat bij hebben en dat doet mij goed.”

Het is mooi en dankbaar werk om deze mensen verder te helpen

Vrijwilliger

Gabriela woont nu ruim twee jaar in Nederland. Van origine komt zij uit Litouwen en op haar negende verhuisde zij naar Ierland waar zij ruim 17 jaar heeft gewoond. Toen zij op haar werk als product manager de kans kreeg om op het hoofdkantoor in Nederland te werken nam ze die met twee handen aan. Naast haar 40-urige baan is het doen van vrijwilligerswerk voor haar heel erg belangrijk. Zo helpt zij al enige tijd mee in het schoonhouden van Lelystad, hierbij ruimt een groep vrijwilligers afval op. Tijdens één van deze bijeenkomsten kwam ze met één van de deelnemers in gesprek die haar vertelde dat zij nog vrijwilligers konden gebruiken bij de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Lelystad. Omdat Gabriela meertalig is hoefde zij hier niet lang over na te denken. Gabriela: “Aangezien ik geboren ben in Litouwen in de jaren 90, net nadat Litouwen onafhankelijk werd, spreek ik zowel Litouws als Russisch. De meeste Oekraïners spreken Oekraïens en Russisch. Dit maakt dat het makkelijk is om met elkaar te communiceren. Daarnaast spreek ik ook vloeiend Engels omdat ik lang in Ierland heb gewoond.”

Taallessen

In het begin hielp Gabriela met het avondeten bereiden. Nu worden er sinds juni taallessen aangeboden aan de vluchtelingen. Dit zijn lessen in zowel de Nederlandse als de Engelse taal. Aangezien Gabriela zowel vloeiend Russisch als Engels spreekt geeft zij Engelse les. Gabriela: “In Nederland kan je over het algemeen goed en snel een baan vinden als je de Engelse taal beheerst. Niet veel Oekraïners spreken goed Engels en dat leer ik hen. Je merkt dat mensen erg betrokken zijn en graag willen leren om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat is wat mij betreft ook erg belangrijk. Er samen voor zorgen dat iemand zich zelf kan redden en minder afhankelijk wordt van hulp. Het fijne aan mijn meertaligheid is dat ik de mensen in hun eigen taal uitleg kan geven. Op dit moment volg ik zelf Nederlandse les en heb ik binnenkort ook examen. Een afgestudeerde leraar ben ik niet, maar op basis van de lessen die ik zelf heb gevolgd om de Nederlandse taal te leren, geef ik de mensen nu Engelse les. De lessen die ik geef zijn zowel op beginnersniveau als op een gevorderd niveau.”

Waardevol

Gabriela vertelt verder: “Op dit moment geef ik ook les aan een dame van 75 jaar. Dat vind ik echt bijzonder. Zij is zo gemotiveerd en wil zo graag leren en dat is mooi om te zien. Iedereen die tijdens mijn lessen aanschuift is erg gemotiveerd. Je merkt dat ze er veel baat bij hebben en dat klassen soms wat leger zijn, omdat mensen dan een baan gevonden hebben. Dat geeft een heel voldaan gevoel. Daarnaast heb ik ook diepgaandere gesprekken met mensen. Aangezien ze in hun eigen taal kunnen communiceren met mij, merk je dat het voor hen ook makkelijker is om dingen te delen. Het voelt erg waardevol om deze mensen te helpen naar een mooi en nieuw begin.”