Initiatief vrouwencentrum NOP

Vrouwencentrum NOP bestaat al sinds 2007. Het is een ontmoetingsplek voor álle vrouwen in Noordoostpolder. Het is een veilige en toegankelijke plek waar vrouwen zichzelf kunnen zijn en waar zij zich, uitgaande van eigen kracht, kunnen ontplooien en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is er een groep vrouwen bijgekomen die het Vrouwencentrum NOP meer dan welkom heet. Fouzya Besteman, voorzitter: “We zijn een vrijwilligersorganisatie en werken met ruim 70 vrijwilligers samen. Zij helpen bij het organiseren van activiteiten en taallessen. Toen deze grote groep vrouwen bij ons kwam, was het in het begin even schakelen. We ondersteunen natuurlijk al veel vrouwen, en voelde ons ook verantwoordelijk voor deze doelgroep. We zijn hierin meteen aan de slag gegaan om te kijken wat wij voor hen konden betekenen. Mede door de ondersteuning vanuit gemeente en provincie Flevoland konden we hierin activiteiten opzetten”. Van het inzamelen van goederen tot aan het organiseren van bijeenkomsten.

Na het diner werden er volksliederen gezongen en dit bracht ook de nodige emoties naar boven. Je merkt dat er toch een groot gemis is van het land en eigen cultuur.

Activiteiten

Marijke van Dooremolen, plaatsvervangend Coördinator Vrouwencentrum NOP: “Vanuit het vrouwencentrum NOP hebben we verschillende extra activiteiten opgezet voor de vrouwen uit Oekraïne. Naast ons reguliere programma waar veel vrouwen uit andere culturen al aan meedoen, hebben wij voor de vluchtelingen extra taallessen opgezet. Je merkt dat deze groep erg gemotiveerd is om de taal te leren om vervolgens aan de slag te gaan om een leven op te bouwen. Zo vertelde een vrouw enthousiast dat ze een vraag durfde te stellen in de supermarkt. Zoiets kleins kan voor iemand van grote betekenis zijn. Dat doet wat met je.”

Marijke vertelt verder: “Naast de extra taallessen wilden wij de vrouwen ook een avond van ontspanning aanbieden, zodat zij even niet geconfronteerd werden met de oorlog. Zo organiseerden wij een beautyavond, waarbij de vrouwen helemaal in de watten werden gelegd. Lokale ondernemers hebben die avond bijgedragen aan het welzijn van de vrouwen. Zo was er een masseuse, een kapper, manicure, pedicure en nog veel meer. Aan het einde van de avond kwam er een vrouw naar mij en die zei: ‘Ik voel me weer levend’, dat is dan fijn om te horen. Ook werd voor ons duidelijk dat er veel behoefte was in samenkomen met elkaar. Daarom hebben wij een Oekraïense avond georganiseerd waarbij de gezinnen samenkwamen om uitgebreid met elkaar te eten.”

Oekraïense avond

Vanuit de behoefte om elkaar te ontmoeten organiseerde vrouwencentrum NOP samen met het mannencentrum een avond die niet alleen gericht was op de vrouwen, maar op het samenbrengen van de gezinnen. Marijke: “We kregen te horen dat er veel behoefte was aan samen zijn en weer even zelf te koken. Veel vluchtelingen krijgen vaak eten, maar het weer even zelfstandig zijn was voor een hen belangrijk. Daarom organiseerde we een avond waarbij dit mogelijk was. Een lokale boer verzorgde de groenten, het mannencentrum regelde de locatie en de vrouwen deden de inkopen. Die avond werd er met elkaar gekookt en uitgebreid gegeten. Na het diner werden er volksliederen gezongen en dit bracht ook de nodige emoties naar boven. Je merkt dat er toch een groot gemis is van het land en eigen cultuur. Het is goed om te zien dat als je de gelegenheid geeft om elkaar te ontmoeten, er dan zoiets moois ontstaat.

Maatje

Naast de activiteiten die Vrouwencentrum NOP organiseert koppelen zij bepaalde vrouwen soms ook aan een taalmaatje. Hierin is te merken dat een maatje veel verder gaat dan alleen iemand die helpt met de taal. Er ontstaan echte vriendschappen. Fouzya: “Naast dat wij de Oekraïense vrouwen nu wat extra ondersteunen, zijn wij er als vrouwencentrum Nop natuurlijk ook voor vrouwen uit andere culturen en vrouwen uit de Nederlandse cultuur. Iedere vrouw is bij ons welkom. Voor extra steun of als vrijwilliger.”