Initiatief Jolpop

De provincie heeft subsidie verleend aan Jolpop om Oekraïense vluchtelingen die in Lelystad verblijven welkom te heten op Jolpop en ze een mooi evenement te bieden. In dit artikel lees je een verslag van een mooie dag, door Wijnand van de Pest van de stichting Jolpop.

Jolpop 2022 was op zaterdag 9 juli 2022. Ons voornaamste doel was om de Oekraïense vluchtelingen en dan vooral de kinderen, een leuke ontspannende dag te bezorgen waardoor ze een dag de oorlog en andere ellende konden vergeten. Wat heelt de ziel beter dan muziek en spelen?

Grote opkomst

Om de kinderen en volwassenen een leuk aandenken aan deze dag te geven, hadden we bedacht om de Oekraïense vluchtelingen die Jolpop bezochten een T-shirt te geven. Er was gerekend op maximaal 100 vluchtelingen uit de vluchtelingenopvang SGL die Jolpop zouden bezoeken. Uiteindelijk bleken er 169 vluchtelingen te zijn gekomen.

Iedereen zette zich in om te helpen

Om zeker te weten dat we de speciaal ontworpen Jolpop Oekraïne shirts op tijd zouden krijgen ben ik vrijdagmiddag 8 juli zelf naar de drukker in Kampen gereden om de T-shirts op te halen. Door de onverwacht grootse interesse om Jolpop te bezoeken en het verzoek vanuit de vluchtelingenopvang SGL of wij als Jolpop vervoer voor de vluchtelingen konden regelen, hebben we een touringcar moeten huren. Hier hadden we 3 dagen voor. Gelukkig hebben we via ons muzikantennetwerk een touringcar kunnen huren. De eigenaar van het touringcarbedrijf, heeft door personeelsgebrek zelf de touringcar voor de Oekraïense vluchtelingen op zijn vrije zaterdag gereden omdat hij het initiatief om de Oekraïense vluchtelingen een leuke dag te bezorgen, erg leuk en zinvol vond.

Gezien het aantal bezoekers, heeft de touringcar twee ritten in het begin van de middag gemaakt om alle bezoekers van de vluchtelingenopvang die naar olpop wilden komen, te vervoeren. Om 12.30 was de eerste rit van de SGL in Lelystad naar ons festivalterrein in de Jol gemaakt. Om 13.00 uur volgde een 2e rit met vluchtelingen vanuit de SGL. Met deze ritten zijn ouders/ moeders met kinderen meegenomen. Afgesproken was, dat de touringcar om 17.30 uur de eerste groep vluchtelingen terug zou brengen naar de SGL en om 18.00 uur een tweede rit gemaakt van het festivalterrein naar de SGL.

Nadat de ouders met kinderen waren uitgestapt, heeft de touringcar een groep volwassenen en enkele fietsen in het bagageruim meegenomen. Met de rit van 18.00 uur zijn nog een aantal volwassen vluchtelingen meegereden. Deze mensen hebben het muziekfestival bezocht en zijn na afloop op eigen gelegenheid teruggegaan.

We hebben voor de vluchtelingen een tasje met het speciaal ontworpen T-shirt en muntjes voor consumptie gemaakt en deze uitgereikt bij aankomst van de vluchtelingen op het festivalterrein. Na een welkomstwoord en uitleg hoe ons festival werkt, zijn de vluchtelingen hun eigen gang gegaan. De kinderen hebben genoten van alle attracties die er waren en van de muziek. De volwassenen hebben genoten van muziek en hebben een ontspanning avond gehad, even weg uit de ellende van de oorlog en een moment vergeten dat ze vluchteling zijn.

Mooi compliment

Nadat de touringcar de ouders met kinderen had teruggebracht naar de SGL, kreeg ik persoonlijk een app van de coördinatrice van de vluchtelingenopvang, dat zij voor het eerst sinds de vluchtelingen hun entree in de SGL hebben genomen allemaal lachende kinderen heeft gezien.

Dit compliment heeft op onze vrijwilligers en mijzelf heel veel indruk gemaakt. Temeer omdat enkele van onze vrijwilligers zelf ook ouder zijn.

Muzikanten

Onder de vluchtelingen bleken ook nog 2 muzikanten te zijn. Sinds het bezoek van de vluchtelingen hebben wij contact met hen gehouden, wat heeft geresulteerd in een optreden dat wij voor hen hebben gerealiseerd en in een radio-optreden dat eerdaags gaat plaatsvinden.

Op onze Facebookpagina vind je foto's van het bezoek van de Oekraïense vluchtelingen aan Jolpop 2022.