Plafond en buitengevel

De buitengevel van paviljoen Food Forum valt direct op. De gevel van de bovenverdieping ziet er uit als een aardlaag en begint op zeespiegelniveau. Hiermee is het verhaal van Flevoland zichtbaar: 4 meter onder zeeniveau en een vruchtbare bodem. Om dat ook in het paviljoen zichtbaar te maken, is een leemlaag aangebracht op het plafond van de benedenverdieping. 

Leem en kalk

Het werken met leem en kalk is een oude bouwmethode. Deze natuurlijke materialen dragen bij aan een goed binnenklimaat. Op het plafond zijn eerst rieten matten aangebracht waar de leemlaag is opgespoten.

Flevolandse bodem

Aan de buitengevel zijn steengaas matten aangebracht op houten latten. Dat is in een grove structuur gedaan om het bodemprofiel na te maken. Zo lijkt het net of de ramen met een schep zijn uitgegraven. Om zo dicht mogelijk bij de Flevolandse bodem te blijven, heeft de architect een bodemmonster meegenomen van het terrein rondom het paviljoen. Leembouwer Tierrafino gaat die bodemstructuur zoveel mogelijk aanbrengen. Op de matten wordt een mengsel van leem, kalk en carbon gespoten. Als laatste worden daar met de hand schelpen en organische materialen op aangebracht. 

 

Aanbrengen rietmatten plafond

Spuiten leemlaag op plafond

Gladstrijken leemlaag plafond

Gladstrijken leemlaag plafond

detail steengaas matten buitengevel

aanbrengen steengaas matten buitengevel