Growing green proteins

Stiekem weten we het allemaal: ons huidige voedselsysteem is niet langer houdbaar. De manier waarop we ons voedsel produceren, belast het milieu te veel. De aarde warmt op, de bodem raakt uitgeput en de biodiversiteit gaat hard achteruit. Maar niet alleen de productie, ook onze consumptie is uit balans.

Te veel vet, zout en zoet

De meesten van ons eten te veel, te vet, te zout en te zoet met allerlei welvaartsziekten tot gevolg. Willen we een gezonde toekomst voor de aarde en onszelf, dan moet er iets veranderen...

Een gezond voedselsysteem op ons bord

Hoe zorgen we voor eerlijk, veilig, duurzaam en gezond voedsel in de toekomst? Het is een immens groot vraagstuk en toch ligt een van de oplossingen gewoon elke avond voor onze neus: meer groente op ons bord. Een andere verhouding kiezen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Zo simpel als dat. Door 80% van ons bord te vullen met groente, paddenstoelen, noten en zaden kunnen we het voedselsysteem drastisch verduurzamen. We verminderen onze CO2 uitstoot, verbeteren de bodemkwaliteit en biodiversiteit en, als bonus, worden we ook nog eens gezonder.

Makkelijk of moeilijk

Maar zo makkelijk als het is. Zo moeilijk is het natuurlijk ook. Want, hoe ziet een bord eruit met 80% groente en andere plantaardige ingrediënten? Wat kook je? Is het lekker? Ook zijn er talloze vragen voor de rest van de keten. Hoe krijgen we deze gewassen op ons bord? We moeten nog leren op welke manier Nederlandse en Flevolandse boeren peulvruchten, paddenstoelen, noten en zaden met winst kunnen verbouwen en afzetten. Ook moeten we nog ontdekken tot welke producten ondernemers deze gewassen het beste kunnen verwerken. En, niet in de laatste plaats, hoe krijgt de retailer groente verkocht die 'niemand' nog kent?

Op naar 80% groen op ons bord

Provincie Flevoland wil dit proces graag versnellen. Op naar die 80% groente op ons bord! Met Growing Green Proteins onderzoeken we de economische kansen én de uitdagingen. We brengen boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met pilots en een challenge laten we boeren, tussenhandel, horeca en inwoners van Flevoland in actie komen om plantaardige eiwitten op de kaart te zetten.

Flevolandse expertise

We werken daarbij aan het grote geheel vanuit onze regionale expertise. Wat kan Flevoland als belangrijke agrarische regio betekenen? Welke plantaardige eiwitten kunnen we regionaal produceren en afzetten? Hoe kunnen we economische kansen in de hele keten zo goed mogelijk benutten? Het programma resulteert in nieuwe kennis, innovaties en verdienmodellen die zowel een lokale impact hebben als bovenregionaal en internationaal op te schalen zijn. Dit alles presenteren we op de Floriade Almere 2022 – De Groene stad van de toekomst.

Een programma van grond tot mond

Growing Green Proteins bestaat uit pilots, een challenge en vele kennisbijeenkomsten. Samen met andere overheden, ondernemers, onderzoekers en opleiders onderwijs, onderzoekers en opleiders verzilveren we de kansen van plantaardige eiwitten en brengen we een versnelling aan in de gehele transitie. We kijken naar de hele keten: van productie en verwerking tot afzet en vraag, waarbij we samen werken aan innovatie door de hele keten heen.