Nationale Viering van de Bevrijding Flevoland 2019

In Flevoland voelen we ons vrij. Door de jaren heen hebben we deze provincie met elkaar vormgegeven. Iedere dag weer bouwen we verder aan onze toekomst. Daarbij nemen we vaak de gelegenheid om onze grenzen te verleggen. De vrijheid die we voelen, willen we ook vieren. Dit jaar is Flevoland gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Met veel genoegen organiseren wij, samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland een vredefeest voor onze inwoners. Met een belangrijke inhoudelijk boodschap: geef vrijheid door. Dit jaar met speciale aandacht voor het thema: ‘In Vrijheid Kiezen’.

De Ketelbrug bij Urk, gezien vanuit de lucht

In vrede veroverd

Die vrijheid leerden we kennen toen het water week. Zeventig jaar geleden werd Flevoland in vrede veroverd op de Zuiderzee. Met haar jonge bestaan vormt onze provincie als zodanig het enige gebied in Nederland waar nooit een oorlog werd uitgevochten. Laat dat zo blijven. Toch is op het nieuwe land wel degelijk een strijd geleverd. Een strijd om te leven, een strijd om te bestaan. In de vijf donkere jaren van de vorige eeuw begon het nieuwe vasteland echt aan zijn eigen geschiedenis. Vanuit een zacht moeras in de nieuwe Noordoostpolder, en vanaf het water bij Urk. De strijd in de oorlog heeft daar nog altijd zichtbare sporen achtergelaten. Ook het Lancaster-monument in Dronten en het Bos der Onverzettelijken in Almere hebben een bijzondere historie.

Vrijheid vieren we elke dag

Dat verleden willen we niet vergeten. Daar willen we juist over vertellen. Vandaag al. Morgen ook. En volgende maand nog steeds. In aanloop naar Bevrijdingsdag organiseren we namelijk al allerlei activiteiten. Want de viering van vrijheid begint niet met een landelijk feest in mei. Vrijheid vieren we iedere dag. Ik wens u allemaal een gezond, veilig en vrij 2019 toe.

Commissaris van de Koning, Leen Verbeek

Leen Verbeek