Maak de maatschappij verspillingsvrij

Wist je dat jaarlijks 30% van al het geproduceerde voedsel wordt verspild? En wist je dat vliegtuigmaatschappijen ontzettend veel maaltijden weggooien na een vlucht? Zonde voor het milieu en je portemonnee! Veel mensen willen hier iets aan doen. Jij ook?

Om voedselverspilling een halt toe te roepen heeft Marfo een toffe opdracht voor jou. Marfo komt uit Lelystad en maakt kant-en-klare diepvriesmaaltijden. In eerste instantie voornamelijk voor vliegtuigmaatschappijen. Tegenwoordig ook voor gevangenissen, ziekenhuizen en andere sectoren.

Marfo maakt ook maaltijden op maat, maar dan gaat het om de klant als geheel (bijvoorbeeld de vliegtuigmaatschappij) in plaats van om het individu. Per dag maken zij 150.000 tot 200.000 kant-en-klaarmaaltijden per dag. Superveel dus!

Vraagstuk

Marfo heeft weinig zicht hoeveel wordt verspild bij de consument, welke factoren daarin een rol spelen en hoe ze de voedselverspilling bij de consument kunnen beperken. Hierin hebben zij jouw hulp nodig. Onderzoek hoe kant-en-klaarmaaltijden zo kunnen worden ontworpen dat er aan de kant van de consument zo weinig mogelijk wordt verspild. Belangrijke factor: de klanten van Marfo zijn niet directe consumenten, maar partijen die deze maaltijden verstrekken aan derden. Denk aan passagiers in een vliegtuig, patiënten in een ziekenhuis of de mensen in een gevangenis.

Ideeën 

  • Onderzoek wat de verschillen zijn tussen dagverse, koelverse en vriesverse maaltijden. Bij welk type maaltijd verwacht je de meeste verspilling en waarom?
  • Onderzoek wat een kant-en-klaarmaaltijd aantrekkelijk maakt voor consumenten.
  • Onderzoek welke elementen van kant-en-klaarmaaltijden verspilling zouden kunnen verminderen voor instellingen en het vliegverkeer (dus niet direct voor de eindgebruiker). Denk aan verpakking(smateriaal), portiegrootte, manier van verwarmen, etc.
  • Ontwerp een ideale kant-en-klaarmaaltijd die voldoet aan de eisen van de consument en verspilling beperkt.

Opdracht

Onderzoek hoe kant-en-klaarmaaltijden zo ontworpen kunnen worden dat er zo weinig mogelijk wordt verspild aan de kant van de consument. Voor deze vraag is het handig om een specifieke doelgroep te kiezen zoals vliegtuigpassagiers of gevangenen.

Aanmelden

Ga jij de impact van voedselverspilling op het klimaat verminderen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier en wij zorgen dat jij alle informatie krijgt die je nodig hebt om te starten.