Respect!

Provinciale Staten (PS) staan aan het hoofd van de provincie. Ze zijn de volksvertegenwoordigers van de inwoners van Flevoland. Eens in de 4 jaar kiezen de inwoners van de provincies de leden van PS. Dat gebeurt dit keer op woensdag 20 maart 2019. Meer informatie over Respect! Flevoland vindt u via onderstaande links:

Bekijk de video van Respect op YouTube. Deze link opent in een nieuw venster.

RESPECT! biedt afslag naar rechts volgens de regels

Hoofdschuddend rijdt Rick van Mourik over de dijk richting Lelystad. “Ik hoorde dat er file stond en ben omgedraaid. Anders was ik hier veel eerder geweest,” verzucht de lijsttrekker van RESPECT! “Flevoland zou beter bereikbaar moeten zijn. Dan wordt het een aantrekkelijke plek om te wonen en te werken.”

Samenleving

Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker, vindt Rick van Mourik. Geleidelijk kreeg de Almeerse belastingadviseur zelf zijn eigen vragen bij de regels die zijn dagelijks werk bepalen. “Het gaat zogenaamd goed met onze economie, maar de belastingdruk is hoog. Dat verbaasde me. Maar ik zeg altijd: je mag twee keer mopperen en de derde keer moet je er iets aan doen.” Op dit moment is Van Mourik dan ook lijsttrekker van RESPECT!, een partij gelooft in goed fatsoen. “Nee, daarin zijn we niet de enige,” erkent Van Mourik. “Maar wij onderscheiden ons wel degelijk van anderen. Veel partijen hoor je veel praten over ‘de zwakkeren in de samenleving’. Wij willen mensen ook steunen en begeleiden, maar niet door ze een gesubsidieerde woning te geven of op andere manieren te sponsoren. We zouden hen moeten laten zien hoe ze zelfredzaam kunnen worden, zodat iedereen die kan meedoen, ook meedoet. Als mensen niet mee willen doen, trekt RESPECT! een  duidelijke lijn.” Recht vanuit de gelijknamige grondregel. “De term ‘samenleving’ nemen wij heel letterlijk. Wij vinden dat het mogelijk is om in goede orde met elkaar samen te leven en in alles te denken en te handelen vanuit respect. Respect voor je eigen identiteit en de visie van een ander. Geloof of afkomst maken daarbij geen verschil voor ons. We zouden als mensen van mij nog wel veel dichter bij elkaar mogen komen. Maar als je je niet vanuit respect aan de regels houdt, is de huiskamer Nederland misschien geen goede plek voor jou.”

Wonen en werken

Een huiskamer. Dan denk je aan deuren, aan drempels, aan vensters, aan vloeren, aan tolerantie en toegankelijkheid. Aan samenzijn en sfeer. De huiskamer van RESPECT! bevindt zich in Almere, waar de partij inmiddels een zetel in de gemeenteraad heeft. “Ons gedachtengoed is gestoeld op de visie van wijlen Pim Fortuyn. We zijn eigenlijk een landelijke beweging, maar meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen was voor ons te kort dag,” legt de lijsttrekker uit. “Daarom richten we ons eerst op de provincie.” Als Van Mourik even zijn ogen dichtdoet, ziet hij in gedachten vanuit het raam een groot bedrijventerrein liggen. Even verderop strekt zich een rustige doorgaande weg uit. Zo zou het moeten zijn. “Eigenlijk is het gek dat veel mensen buiten Flevoland aan het werk gaan,” vindt hij. “Wonen en werken zouden dichter naar elkaar toe moeten bewegen, net zoals het vroeger was. Zo  ontlast je zowel het wegennet als het milieu en bespaar je energie. Wij zouden Flevoland veel beter bereikbaar willen maken. Niet zozeer voor forenzen, maar wel voor bedrijven. Dan neemt ook de welvaart toe.”

Vliegveld

Voor het geestesoog van Van Mourik doemt daarnaast een groot vliegveld op, waar ook ruimte wordt geboden aan nachtvluchten en vrachttochten. Onder de drukte en de dampen blijft Van Mourik rustig. “Soms moet je concessies doen,” stelt hij. “De milieueisen zullen in de toekomst strenger worden en de uitstoot moet verminderd worden. Maar wil je werkgelegenheid, dan heb je bedrijven nodig. Als je die bedrijven hebt, kan heel Flevoland daarvan profiteren.”

Zetels

In maart zal blijken of de kiezer zich herkent in het toekomstbeeld van RESPECT! “Wij hebben lijstnummer 14 en hopen hier twee zetels te halen.” De grote glazen ramen van de Statenhuiskamer glanzen in ieder geval al. Een volgend uitzicht lonkt.

RESPECT!

Naam: Rick van Mourik
Partij: RESPECT!
Huidig aantal zetels: geen
Streefaantal zetels: 2
Politieke inspirator: Pim Fortuyn (voormalig lijsttrekker Lijst Pim Fortuijn in Tweede Kamer)
Favoriete plek in Flevoland: IJsselmeer

Dit verhaal is geschreven door Gerrit-Jan Tempelman, bedrijfsjournalist Provincie Flevoland