Het kruispunt van de Hogering met de Herman Gorterweg gaat flink op de schop: er wordt een tunnelbak aangelegd voor het verkeer op de Hogering en verkeer van en naar de Herman Gorterweg rijdt straks over een parallelbaan. Al deze aanpassingen betekenen wat voor het Bastion. Het Bastion kan niet op zijn huidige plek blijven staan en wordt daarom aangepast. Het geluidsscherm aan beide zijden van het Bastion wordt verhoogd en ook het Schrijfkanon krijgt een nieuwe plek.

Ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe Bastion is gebaseerd op een aantal uitgangspunten:

Entree

Het Bastion blijft behouden als een ‘robuuste entree’ naar de Literatuurwijk. Wat er gaat veranderen is dat de vormgeving meer symmetrisch van opzet wordt. De huidige uitstekende delen komen te vervallen: de wanden lopen in één lijn door langs de Hogering en maken een scherpe knik richting de entree van de Literatuurwijk. Het Bastion loopt in één lijn door met de aangrenzende geluidschermen.

Weg naar de LiteratuurwijkFoto: huidige situatie

Schrijfkanon

Het Schrijfkanon blijft behouden als verwijzing naar de Literatuurwijk, maar wordt op een nieuwe, prominente plek geplaatst zodat het Schrijfkanon het geluidsscherm niet meer onderbreekt. Op een parkachtige locatie tussen de geluidschermen en de entree naar de Literatuurwijk zal het Schrijfkanon zichtbaar zijn voor het publiek.

SchrijverskanonFoto: huidige situatie

Geluidscherm

De aansluitende geluidschermen worden uitgebreid en verhoogd volgens hetzelfde ontwerp als het reeds bestaande geluidsscherm richting de A6: met van onder naar boven een grondwal, een schanskorf met stenen en een glazen scherm bovenop.

GeluidswalFoto: huidige situatie langs A6

Bekijk hier de sfeerimpressies van het nieuwe Bastion.