Subsidie voor aanpak ondermijning en weerbaarheid
8 mei 2025

- Deel dit artikel
8 mei 2025
Gedeputeerde Staten van Flevoland geven een impuls aan de uitvoering van de Flevolandse Norm 2.0 met een tijdelijke subsidie: Aanpak ondermijning & weerbaarheid 2025–2027. Gemeenten kunnen een beroep doen op deze regeling om hun weerbaarheid te versterken en vernieuwende initiatieven te ontwikkelen tegen ondermijnende criminaliteit. Per gemeente is maximaal € 100.000 beschikbaar.
Criminelen maken steeds vaker gebruik van legale sectoren zoals de zorg, landbouw of vastgoed om illegale activiteiten te verhullen. Gemeenten moeten daarop kunnen inspelen met flexibele en effectieve aanpakken. Deze subsidie geeft ruimte om innovatieve strategieën te ontwikkelen en ondermijning eerder te herkennen en tegen te gaan.
De regeling maakt deel uit van een bredere, gezamenlijke aanpak van ondermijning in Flevoland, samen met onder andere gemeenten en het RIEC Midden-Nederland. Door die samenwerking kunnen signalen sneller worden opgepakt, wordt het criminelen moeilijker gemaakt om hun slag te slaan en raken ze hun verdienmodel kwijt.
Op 3 maart ondertekenden provincie Flevoland, Flevolandse gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en Waterschap Zuiderzeeland de Flevolandse Norm 2.0. Deze norm vormt de basis voor de gezamenlijke aanpak en benadrukt dat ondermijning niet door één partij alleen kan worden bestreden.
“Ondermijning is geen probleem van één overheid of organisatie - het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De Flevolandse Norm 2.0 laat zien dat we als overheden in Flevoland de handen ineenslaan voor een weerbare samenleving. Met deze subsidieregeling ondersteunt de provincie de Flevolandse gemeenten om ondermijning zo effectief mogelijk aan te pakken,” Arjen Gerritsen, commissaris van de Koning.
Gemeenten ontvangen binnenkort informatie over de kaders en aanvraagprocedure. De plannen mogen uitgevoerd worden in de jaren 2025-2027.
Begin 2026 organiseert de provincie een bijeenkomst met alle ondertekenaars van de Flevolandse Norm om de voortgang te bespreken. Tijdens deze ontmoeting worden ervaringen gedeeld en resultaten van lokale initiatieven besproken.