Koffiedik als grondstof van biobased plastic producten

Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik, plastics die gebruikt worden in producten zoals dienbladen en wandpanelen. Voordeel van de ‘koffiedik plastics’ is dat het meerdere keren kan worden hergebruikt tot nieuwe producten. 

Potentie

De hoeveelheden koffiedik in Nederland zijn enorm groot, waardoor opschaling mogelijk is. Koffiedik is een schoon en een niet vervuilde grondstof, wanneer het goed wordt gescheiden. Producten die van koffiedik worden gemaakt, kunnen meerdere keren worden hergebruikt.

De uitdaging

OVDesigns haalt op dit moment de koffiedik uit Engeland, Duitsland en Frankrijk terwijl er genoeg koffiedik in Nederland beschikbaar is. Dit moet natuurlijk anders! Daarom zetten Olaf Vermeulen, directeur OVDesigns en ketenmanager Marcel Roeleveld zich in om de koffiedik keten ook in Nederland op te zetten. Op deze manier  worden de kosten voor het maken van koffiedik producten ook lager.