Als innovatieve provincie zijn we graag koploper bij het waarmaken van de duurzame klimaatdoelen. Zo zijn woningen zonder gas, met warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Maar ook in veel van onze nieuwbouwprojecten maken we gebruik van duurzame materialen zoals hout of andere bio-based materialen. Hieronder staan een aantal duurzame projecten. Deze geven je inzicht in de verschillende duurzame mogelijkheden. En geven je inspiratie om aan de slag te gaan.

Flevo Campus

Op onze Flevo Campus vind je een inspirerend voorbeeld van duurzaam bouwen. Hier staat het Flevolandse paviljoen Food Forum. Een gebouw gemaakt van hout en gerecycled beton. In de komende jaren zal hier op het Floriadeterrein een nieuwe, volledig duurzame wijk ontstaan waarvan The Natural Pavilion al een zichtbaar voorproefje geeft.

De Buitenkans Almere

Duurzaam wonen in Almere kan in verschillende woonprojecten zoals het Larense Veld of De Buitenkans. De Buitenkans is een ecologische wijk in Almere Buiten. Stilte, rust en groen krijgen hier alle ruimte. De huizen zijn in houtskeletbouw uitgevoerd en hebben een Scandinavisch kleurenpalet. De woningen zijn van natuurlijke materialen gemaakt en hebben groene daken. Door de wijk rijden geen auto’s en doordat de wegen gemaakt zijn van lavasteen, kan het regenwater makkelijk in de grond zakken. Kinderen kunnen zowel zomers als ‘s winters spelen rondom de grote vijver.

Lelystad Warande

Tussen natuur en bestaande stad ligt Warande. Deze jonge wijk is volop in ontwikkeling. Met de Oostvaardersplassen om de hoek én op een steenworp afstand van het Markermeer is dit een perfecte plek om te wonen. Groene lanen en brede vaarten geven de wijk vorm; parkbossen en waterplassen maken het landschap tot een fijne, ruime en groene omgeving. Kleine buurtjes aan intieme woonstraten geven de wijk een persoonlijk karakter. Daarmee is Warande een prettig woonlandschap dat de bestaande stad aan de natuur verbindt.

Oosterwold

Het groene gebied tussen Almere en Zeewolde heet Oosterwold. In deze oase krijg je alle ruimte om je groene woondroom waar te maken. Je bepaalt hoe je eigen woning eruitziet. Maar krijgt ook de kans om mee te denken over je directe woonomgeving. Samen met je toekomstige buren. Oosterwold is de ultieme vorm van ‘doe-het-zelf’-gebiedsontwikkeling. Er zijn een paar regels, maar verder is bijna alles mogelijk. Neem alvast een kijkje in Oosterwold.

Interview met Startblock

Er zijn verschillende Flevolandse bedrijven die een duurzaam woonconcept hebben ontwikkeld. Startblock is hier een mooi voorbeeld van. Lees hier het interview met Hidde Proost. Hierin vertelt hij hoe houtbouwwoningen betaalbaarder zijn en zorgen voor een gezonder leefklimaat.

Portretfoto: Hidde Proost