Een woning van hoge kwaliteit die duurzaam is en ook nog eens betaalbaar. Met het nieuwe woningconcept Flow bundelt BAM haar jarenlange kennis van conceptueel bouwen met innovatieve technieken, duurzaamheid, snelheid en betaalbaarheid. Wat ontstaat, is een woning die een grote mate van ontwerpvrijheid kent. Waarvan de engineerings- en bouwtijd aanzienlijk korter is dan bij reguliere woningbouw. En die in hout wordt geproduceerd en daarmee bijzonder duurzaam is.

Ruimte voor innovatie

Met Flow zet BAM Wonen een bewuste stap naar toekomstbestendig bouwen. Zo kan Flow een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van het schreeuwende woningtekort. Véronique Leenhouwers, Commercieel directeur regio Noordwest bij BAM Wonen: “BAM heeft een lange traditie in conceptueel bouwen. We zijn er al meer dan 30 jaar koploper in en hebben in die periode ruim 35.000 woningen gerealiseerd. De maatschappij en daarmee ook de woningmarkt verandert. Het bouwen van huizen moet effectiever, sneller en duurzamer en door baanbrekende technieken kan dit ook. Daarom wilden we een gestandaardiseerde aanpak ontwikkelen voor het bouwen van grondgebonden woningen in hout. In onze zoektocht hebben we opdrachtgevers, samenwerkingspartners, medewerkers en toekomstige bewoners betrokken. Als denktank kregen zij de tijd en ruimte om over een nieuw, innovatief woningconcept na te denken.”

Zo ontstond het woningconcept Flow. Flow is een combinatie van houtskeletbouw met een massieve CLT-trapmodule. De flexibiliteit en ontwerpvrijheid zijn hierdoor groot zodat vele indelingsvarianten mogelijk zijn. En ook de buitengevelafwerkingen zijn gevarieerd en kunnen uitgevoerd worden in plaatmateriaal of minerale gevelstrips. Alleen de trapkern is altijd van het hetzelfde materiaal gemaakt. Verder krijgen bewoners optimaal de ruimte om bij de afwerking van hun woning hun eigen woonwensen toe te passen. In de woning worden de positieve eigenschappen van hout optimaal benut. Zo ontstaat er een positief woonklimaat.

Een innovatieve woning

Met hout kun je flexibel bouwen. Een woning kun je kleiner of groter maken wanneer de locatie, het budget, de markt of de doelgroep daarom vraagt. Het biedt nieuwe mogelijkheden. De woningen zijn niet alleen van duurzame biobased materialen gemaakt. Maar BAM Wonen kiest er ook bewust voor om de woningen zo vorm te geven dat ze remontabel zijn en dus circulair. Leenhouwers: “Al onze woningen zijn gasloos en we hebben ervoor gekozen om ze elektrisch te laten verwarmen. De zonnepanelen op het dak van de woning leveren hier de energie voor. Flow biedt ongekende flexibiliteit om maatwerk te leveren in de bouw van een gestandaardiseerde grondgebonden woning. De lengte en breedte van de woning zijn gemakkelijk aan te passen afhankelijk van het Programma van Eisen van de opdrachtgever en de mogelijkheden in het stedenbouwkundig plan. De indeling, afwerking, gevel, kapvormen en uitstraling van de woning zijn door de vele opties in de menukaart naar wens aan te passen."

Van bestand naar fabriek

Het woningconcept Flow verbindt de ongekende mogelijkheden van digitalisering met industrialisering. Door de aanpak voor de ontwerpfase en uitvoering te standaardiseren, kan versneld gebouwd worden. Elke woning wordt zorgvuldig digitaal uitgetekend of gemodelleerd. Zo kunnen alle onderdelen van de woning direct geproduceerd worden via het productieproces ‘file to factory’. Door dit gestandaardiseerde proces toe te passen op hun innovatieve woonconcept wordt snel, efficiënt en foutloos gewerkt. “We kunnen bijna alle onderdelen aan de woning aanpassen die in de fabriek gebouwd worden en worden aangebracht`’, licht Leenhouwers toe. “Om in de toenemende vraag te voorzien, heeft BAM in Noord-Holland een fabriek gebouwd waar we off-site kunnen produceren. We bouwen in een geconditioneerde omgeving en kunnen gebruik maken van robots waardoor we ook minder te maken hebben met de personeelsschaarste in de bouw. We zijn niet gebonden aan arbeidstijden. Als het nodig is, kunnen we opschalen. Het bouwen in een grote fabriek, zorgt er ook voor dat weersomstandigheden minder invloed hebben op het bouwproces. In de winter hoeven we niet te stoppen vanwege de vorst en in de zomer niet vanwege de hitte. Maar bouwen blijft mensenwerk en het assembleren gebeurt wel op locatie.”

Samen bouwen aan de toekomst

De woningnood is groot in Nederland. Er is een grote vraag naar duurzame, sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Flevoland wil samen met het Rijk, gemeenten en woningcorporaties zo snel mogelijk betaalbare, kwalitatief goede en duurzame woningen bouwen. Daarom is het belangrijk om te werken vanuit een woningconcept dat in een grote oplage herhaald kan worden maar voldoende flexibiliteit biedt voor individuele woonwensen. Leenhouwers: “Mijn hele leven werk ik al in de vastgoedbranche. Het is het leukste werk dat er is. Het geeft ontzettend veel voldoening om langs een opgeleverd project te rijden. Het is een tastbare herinnering dat je hebt kunnen meewerken aan een thuis voor iemand anders. Wonen is een grondrecht, maar de woonwereld verandert. Om antwoord te kunnen geven op de huidige woonvraag zullen we snelheid moeten maken. En zorgen dat woningen weer betaalbaar worden en geschikt zijn voor verschillende doelgroepen.”

Versneld bouwen, is een van de oplossingen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de procedures en het verkrijgen van vergunningen te vereenvoudigen. Als gemeenten, woningcorporaties en andere partners samenwerken, kan er sneller, innovatiever en goedkoper gebouwd worden. Daarom is in Noord-Holland een bouwstroom opgericht. “Het zou mooi zijn als de provincie Flevoland zich zou inzetten voor het opzetten van een bouwstroom”, benadrukt Véronique Leenhouwers. “Door slimme inkoop en processen zo in te richten dat aan de voorkant al duidelijk is aan welke eisen een bouwproject moet voldoen, kun je tijd besparen. Het mooie van conceptueel bouwen is dat je vaste onderdelen van de productie kunt laten certificeren. Waardoor gemeenten de keuring van die specifieke onderdelen kunnen overslaan. Dit scheelt tijd want gemeenten hebben ook met een personeelstekort te maken. Door ons te verenigen in een bouwstroom kunnen we onze betrouwbaarheid, schaalvoordelen en innovatiekracht vergroten”.