Interview met Martine Visser

Aan de rand van Lelystad, bij Campus Zuid vind je het woonproject Wonen bij LARS. De 152 appartementen bieden onderdak aan spoedzoekers. Dit zijn mensen die met spoed een woning nodig hebben en aan Lelystad gebonden zijn. Zoals bijvoorbeeld jongeren, mensen in een scheiding, statushouders maar ook EU-werknemers. De woningen zijn verdeeld over drie compacte woongebouwen. Op het terrein is een paviljoen met een activiteitenruimte, wasserette en terras waar bewoners naar eigen behoefte gebruik van kunnen maken.

Volledig afgewerkte woningen

De krapte op de huizenmarkt maakt het voor veel mensen moeilijk om geschikte woonruimte te vinden. Dit heeft vooral nadelige gevolgen voor mensen die met spoed een woning zoeken. Voor deze doelgroep biedt wonen bij LARS juist een betaalbare, tijdelijke oplossing. Martine Visser, directeur-bestuurder Centrada “Bij dit soort type woningen is het vinden van een geschikte locatie het lastigste. Er moet ruimte zijn en grond om op te kunnen bouwen. Daarin verschilt het realiseren van tijdelijke woningen niet zoveel van permanente woningen. Het is dan ook belangrijk om met gemeenten in gesprek te gaan over bestemmingsplannen en beschikbare locaties. Het bouwen van de woning is niet de grootste uitdaging. Maar je moet ook goed nadenken over de infrastructuur en omwonenden moeten ook goed worden meegenomen in het proces”.

Betaalbaar

De 152 verplaatsbare appartementen hebben een grootte van zo’n 22 tot 36 m², met één of twee kamers. Ze zijn zeer compleet afgewerkt met vloerafwerking, wandafwerking, raambekleding en buitenzonwering. En de keuken is uitgerust met een kookplaat en afzuigkap. Waardoor nieuwe bewoners gelijk in hun nieuwe woning kunnen intrekken en weinig hoeven te investeren. Daarnaast zijn de woningen ook nog eens betaalbaar. De woningen zijn beschikbaar voor één- tot driepersoonshuishoudens met een inkomen tot € 58.500. De huurprijzen starten vanaf € 476,65 per maand exclusief servicekosten.

Samen wonen

De inschrijftijd van woningzoekenden speelt geen rol, maar woningen worden toegewezen op basis van een motivatiegesprek. Martine Visser “We hebben goed nagedacht over welk type huurders we willen huisvesten. Uiteindelijk moet het niet alleen als een huis voelen, maar willen we dat bewoners zich thuis voelen. We hebben dan ook goed gekeken naar wat onze bewoners nodig hebben.”

Bijdrage leveren aan woonomgeving

Zo is er in de woningen zelf geen ruimte voor een wasmachine of droger. Maar in de ontmoetingsruimte op het terrein is een wasserette gevestigd. Deze wordt geëxploiteerd door Miele. Martine Visser “Huurders kunnen de wasmachine via een app reserveren en per was- of droogbeurt betalen. Maar ze kunnen het  paviljoen ook huren om feestjes te vieren en elkaar te ontmoeten. Doordat de doorstroming groot is, is de gezamenlijke huiskamer belangrijk om elkaar te ontmoeten en snel contacten te leggen. Ook hebben we bewust ingezet op huurders die een bijdrage willen leveren aan hun woonomgeving. Huurders kunnen bijvoorbeeld helpen met het schoonmaken van de gezamenlijke ruimten. Of helpen bij de moestuintjes”. In het motivatiegesprek kunnen huurders kenbaar maken dat ze zich actief willen inzetten. Zo kunnen ze als vrijwilliger een extra zakcentje verdienen. Daarnaast is er op het terrein een betaalde complexbeheerder aanwezig. Dit aanspreekpunt let er op dat iedereen zich aan de woonafspraken houdt. Zo blijft de woonomgeving netjes, schoon en veilig.

Betaalbare permanente woningen

De komende jaren wil Centrada zoveel mogelijk betaalbare permanente woningen realiseren. Martine Visser “In Lelystad hebben we veel eengezinswoningen. Die markt is redelijk verzadigd. Van oorsprong hebben we altijd veel ingezet op sociale huurwoningen. Maar met de huidige huizenprijzen zien we dat er een steeds grotere groep is die geen huis kan kopen. Dus naast sociale huur willen we ook inzetten op midden huur. Voor de doelgroep die net wat meer te besteden heeft maar bewust geen huis wil kopen.”