Ondermijningsproof bedrijventerreinen

Ondermijning is een onderwerp waar meestal vanuit handhaving naar wordt gekeken. Samen met verschillende partners heeft de provincie een checklist opgesteld. Deze checklist geeft handvatten een aandachtspunten om vroegtijdig bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen in te zetten. Hiermee kan ondermijning grotendeels voorkomen worden.

Partners

Samen met de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), gemeenten Urk en Noordoostpolder en diverse gebiedspartners heeft de provincie aan deze checklist gewerkt. De gemeenten kunnen aan de hand van de checklist samen met ondernemers het gesprek aan gaan om ze beter te beschermen tegen ondermijningspraktijken.

Checklist en rapport

Naast de blanco checklist om in te zetten bij de ontwikkelingsgesprekken zijn er twee ingevulde checklists te vinden op de pagina. Eén ingevuld exemplaar voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein op Urk en een tweede voor de realisatie van het smart mobility kennis- en testcentrum in Marknesse. Tegelijkertijd heeft de NSOB vanuit waarnemingen en ervaringen het rapport ‘Ondermijningsbewustzijn’ met als ondertitel ‘Aandacht voor de keerzijde van kansen bij de ontwikkeling van regionale bedrijvigheid’ geschreven. Dit rapport is ook hier te vinden en geeft een brede blik waar aan de voorkant van een ontwikkeling rekening kan worden gehouden om ondermijning geen kans te geven.

Download

Rapport Ondermijningsbewustzijn

pdf - 746,13 kB
Open de pdf
download

Checklist ontwerp bedrijventerreinen

PDF - 3,42 MB
Open de PDF
Download

Checklist ontwerp bedrijventerrein MITC

PDF - 1,96 MB
Open de PDF
Download

Checklist ontwerp bedrijventerrein Urk

PDF - 2,33 MB
Open de PDF