Initiatief Taalcentrum en Talent in Opleiding

Begin januari 2023 is het Taalcentrum samen met Talent in Opleiding gestart met sport- en spelactiviteiten voor Oekraïense vluchtelingen. In Sporthal Stedenwijk in Almere werden meerdere sportlessen verzorgd voor de leeftijdsgroep 12 tot en met 18 jaar. Elke periode was er een nieuw rooster, opgedeeld in twee fases.

Sporten in een veilige omgeving

In de eerste fase kregen de Oekraïense vluchtelingen wekelijks op maandag en vrijdag sportles. De sportprofessional die de les verzorgde, creëerde een vertrouwensband, waarin de wensen en behoeften bespreekbaar waren.  Samen met de leerlingen, zijn de verschillende sporten op het rooster uitgekozen. Vanwege de taalbarrière was het soms best lastig om de urban sporten aan te leren, maar dankzij de taaldocent was dit toch gelukt!

In de tweede fase werden de sportlessen in de sporthal voortgezet en één keer per week was er een extra sportactiviteit op het Clarence Seedorfplein in Almere Stedenwijk. 

Sportdag

In de eerste schoolweek werd er bij Atletiekvereniging Almere ’81 een sportdag georganiseerd voor alle leerlingen van het Taalcentrum. Talent in Opleiding haakte samen met de Oekraïense vluchtelingen aan bij de activiteiten. Ze integreerden goed met de overige leerlingen.

Veel terugkerende gezichten

De Oekraïense vluchtelingen en leerlingen van het Taalcentrum waren erg enthousiast. Voor sommigen was het in het begin nog best spannend. Ze waren een beetje verlegen en terughoudend, maar naar mate de tijd verstreek, trok dit bij velen bij. Er waren steeds terugkerende gezichten en er ontstond een vertrouwensband. Het aantal deelnemers steeg naar een gemiddelde opkomst van 15 deelnemers (eind juni). Dit waren met name jonge kinderen/jongeren.