Initiatief ROOS KCB

“Zondag 27 februari kregen we van onze Oekraïense zakenpartner de vraag of we konden helpen bij het opzetten van een opvanglocatie in hun fabriek in Oekraïne. Natuurlijk wilden we dat. Inmiddels zijn we 13 vrachtwagens vol met goederen verder en we gaan zeker voor die 14e. In een iets ander tempo, want het was natuurlijk wel een rollercoaster. We zijn enorm dankbaar voor alle vrijwilligers die ons hebben geholpen. Dit konden we nooit alleen, de kracht zit ‘m in het netwerk. Zo mooi om te zien hoe iedereen wil helpen”, zegt Mariëlle Baars van Roos-KCB Holland BV.

We zijn meteen gaan handelen

Roos-KCB werkt als leverancier van barbecue verbruiksartikelen in Dronten veel samen met bedrijven over de hele wereld. Zo ook met zakenpartners uit Oekraïne. Mariëlle: “Als dan een hulpvraag komt, raakt dat je direct in het hart. We zijn meteen gaan handelen. In no-time hadden we een facebookpagina ingericht en een oproep geplaatst, ons (online) netwerk gemobiliseerd en fysiek ruimte in onze loods ingericht. Wat daarna volgde was een enorme stroom van goederen, die we inzamelden op basis van een lijst uit Oekraïne. En enorm veel vrijwilligers, overal vandaan, om de producten te sorteren. Iedereen wilde helpen. Ook de media pikten ons snel op. Daardoor kwam er nog meer aandacht, en realiseerden we ons dat we met iets moois en waardevols bezig waren. Na een dag reed de eerste vrachtwagen. Het gevoel dat we toen hadden, is niet te beschrijven. Zo trots op iedereen. En tegelijkertijd zo spannend voor de vrachtwagenchauffeur die naar het oorlogsgebied zou gaan.”

Leverancier van humanitaire punten

Omdat Roos-KCB officieel is benoemd als leverancier van humanitaire punten in Oekraïne, konden de goederen de grens over. Vanuit de locatie van hun zakenpartner worden verschillende punten bevoorraad. Een tweede, derde en volgende vrachtwagen volgde snel.

Provincie Flevoland heeft uit het noodfonds geld beschikbaar gesteld voor een van de transporten naar Oekraïne.

Mooie initiatieven

De chauffeurs communiceerden met handen en voeten en kregen daarbij spontaan hulp van een Russische buurman van Roos-KCB. Hij gaf de chauffeurs eten, drinken en douche en -minstens zo belangrijk – ze konden even in hun eigen taal communiceren voordat ze weer terug zouden reizen. Niels Baars van Roos-KCB: “Een klein gebaar, maar zo waardevol!”

Mariëlle: “We hebben zowel slaapzakken, kleding, houdbare voeding als ziekenhuisbedden geleverd. En alles wat ertussen zit. Hierbij werkten we wel volgens de inzamellijsten van ons contact omdat we de zo concreet mogelijke hulp wilden bieden.”

Ondertussen gebeurden er in Dronten allemaal mooie dingen. Inzamelacties op scholen, in supermarkten en bij bedrijven. Al het geld werd gedoneerd aan Roos-KCB voor Oekraïne. Er werd door de winkeliersvereniging een heuse pop-up store ingericht met lokale producten die belangeloos werden geschonken. Het bemensen gebeurde door vrijwilligers en de opbrengst ging wederom geheel naar Oekraïne.

Andere fase

Niels: “De fase waarin we nu zitten richt zich vooral op het inkopen van producten met het gedoneerde geld. We zamelen geen spullen meer in. Het is topdrukte bij ons op het bedrijf, dus we kunnen de ruimte niet meer missen. In tijd en vierkante meters. Maar we willen Oekraïne wel blijven helpen. De donaties die binnenkomen zetten we om in spullen en we zijn nog steeds van plan om die volgende vrachtwagen te laten rijden. Hierin kunnen we samenwerken met anderen en we zijn in gesprek met Flever. Want hulp blijft nodig!”

Mariëlle: “We zetten onze ervaringen en netwerk bovendien in om andere initiatieven te helpen. Zo is ons online platform op Facebook enorm gegroeid en daar mogen andere initiatieven gebruik van maken. Ook brengen we initiatieven met elkaar in contact als ze bij ons aankloppen. We helpen Oekraïne tenslotte samen!”