Initiatief werkcorporatie

De WerkCorporatie in de Noordoostpolder helpt Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk in Emmeloord en de dorpen daarbuiten. Banen variëren van werken bij de boer, tot een meubelmaker of bij een schoonmaakbedrijf.

Elisabeth de Gelder van de WerkCorporatie: “Mensen willen heel erg graag aan de slag. Wij zeggen wel altijd: ga pas aan het werk als je een contract hebt.” En met dat contract kijken Elisabeth en haar collega’s graag mee. Ze vinden het een belangrijke taak om de vluchtelingen zo goed mogelijk voor te lichten en op weg te helpen. Het daadwerkelijk kiezen voor de baan, met alles wat erbij hoort, is aan henzelf.

Het is heel dankbaar om te zien. Om mensen een plek te geven.

Informatiebijeenkomsten en banenmarkten

Normaal gesproken ligt de focus van de WerkCorporatie op de bemiddeling van mensen die moeilijk zelf een baan kunnen vinden en hierdoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Op verzoek van de gemeente helpt de WerkCorporatie nu bij de ondersteuning van en het vinden van werk voor Oekraïense vluchtelingen. Zij organiseren informatiebijeenkomsten en inloopspreekuren om vluchtelingen en hun gastouders te informeren, te wijzen op regels en mogelijkheden. Maar ook banenmarkten om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En onlangs heeft een bedrijf uit Flevoland zich gemeld om meerdere mensen te plaatsen. Elisabeth: “Wij zijn er toen met een groepje naartoe gegaan en hebben terplekke de vacatures (deels) ingevuld. Inmiddels zijn er via de WerkCorporatie al 22 mensen aan het werk bij bedrijven in de regio.”

Afleiding

Als iemand uit een ander (Europees) land in Nederland wil werken, is er een werkvergunning nodig. Oekraïners mogen al aan de slag als ze van de gemeente een Burger Service Nummer hebben gekregen. Dat is heel fijn voor hen, want ze willen ook graag aan de slag. Het geeft ze afleiding, zodat ze niet de hele tijd met de oorlog bezig zijn en iets te doen hebben. Werk geeft ze ook het gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid,” zegt Elisabeth de Gelder.

Taal

Elisabeth: “De taal is wel echt een aandachtspunt. De vluchtelingen spreken beperkt Engels en een andere taal dan Oekraïens of Russisch lukt ze niet.” Bij de WerkCorporatie werken ze daarom met een tolk. Maar in het bedrijfsleven is dat doorgaans niet zo. “De taal is zo belangrijk om bijvoorbeeld goed te kunnen begrijpen waarvoor je tekent, waar je instapt bij het accepteren van een baan. Maar ook om een baan te kunnen krijgen die aansluit bij wat je eerder hebt gedaan in Oekraïne of waar je interesse naar uit gaat.” Ons motto is: ‘zorg dat je in staat bent om te begrijpen wat je moet doen,’ zegt Elisabeth.

Elisabeth heeft wel zorgen over de aansluiting van de aanwezige banen en het opleidingsniveau van de vluchtelingen. Er is helaas niet altijd een match. Elisabeth: “Maar dat maakt de meesten niet uit. Zij willen zich gewoon nuttig maken!”

De juiste stappen

Naast het werven van voldoende banen blijft het belangrijk om in te zetten op de juiste informatievoorziening en de goede volgorde van de stappen. De WerkCorporatie geeft adviezen en praktische tips. Zoals eerst een contract en daarna aan het werk. En, kijk ook of het werk goed bereikbaar is voor jou. Maar ook uitleg over de regels en gevolgen. Want: als je werkt, krijg je bijvoorbeeld geen leefgeld meer. En dat weet niet iedereen. Het is belangrijk dat je dus altijd meer verdient dan je leefgeld.

Bekijk voor actuele informatie de website van De WerkCorporatie.