Initiatief concert

Wat een onvergetelijke avond was dat: 2 juni 2022. Het Oekraïense Liatoshynsky Classical Music Ensemble (symfonieorkest en koor) uit Kiev is op uitnodiging van onder andere de provincie Flevoland naar Nederland gekomen voor een toer. Deze startte in theater de Agora in Lelystad. De opbrengst van de kaartjes ging naar giro 555 voor Oekraïne.

De zaal zat redelijk vol en er waren ook nog Oekraïners uit de vluchtelingenopvang SGL uitgenodigd. Voor hen was dit ook een bijzondere avond.

De muziek kwam hard binnen

Het eerste stuk wat gespeeld werd, was indrukwekkend. Het was een stuk dat door Yevhen Petryuchenko gecomponeerd was, na de inval door Rusland op 24 februari. Het weerspiegelde mooi hoe goed het was in Oekraïne, totdat de Russen het land binnenvielen. Het luchtalarm dat met violen werd nagebootst, kwam hard binnen. Het beangstigende geluid, het einde van de vrede, en toch, als het alarm weer stil wordt, wordt het leven weer opgepakt. Eerst voorzichtig en daarna weer voluit. Want als deze oorlog ons een ding leert is dat Oekraïne zich niet klein laat krijgen.

In het eerste deel van het concert werden meer Oekraïense stukken gespeeld. De kracht en trots waren steeds hoorbaar en voelbaar. De aanwezige Oekraïners vonden het erg geweldig en waren dankbaar dat ze erbij mochten zijn.

Lang applaus

Het tweede deel werden onder andere werken van Mozart en Vivaldi gespeeld. De solo-violist speelde ‘Zomer’ van de Vier Jaargetijden zo virtuoos en met een soort Oost-Europees ‘accent’ dat de hele zaal erdoor werd meegesleept. Er volgden nog een paar prachtige liederen door het koor. En na het slotstuk kwam een lang, enthousiast en welverdiend applaus.

Als toegift werd nog een mooi stuk gespeeld. De Oekraïners in de zaal gingen allemaal staan, waaruit het publiek afleidde dat het het Oekraïense volkslied was. De stilte na afloop van dit stuk was oorverdovend. Iedereen voelde dat dit een veelbetekenend stuk was. Sommige Oekraïners in het orkest en koor én in de zaal waren ontroerd. Pas na enkele seconden stilte volgde het laatste applaus. Indrukwekkend, onvergetelijk.