Fonds voor culturele ontwikkeling

De provincie biedt met een nieuw fonds culturele instellingen en makers de mogelijkheid om zichzelf én hun aanbod te ontwikkelen. Met hun nieuwe en vernieuwende aanbod kunnen zij meer en ook een diverser publiek aantrekken. De provincie stimuleert met het fonds het herstel van de culturele sector in het verlengde van de coronamaatregelen.

De eerste onderdelen van het fonds zijn nu geopend: de regeling Versterken en Vernieuwen en de regeling Mede mogelijk maken.

Regeling Versterken en Vernieuwen

Deze regeling is bedoeld voor Flevolandse culturele instellingen die zich verder willen professionaliseren of innoveren. Denk aan het versterken van cultureel ondernemerschap, zakelijk leiderschap, onderzoek naar en advies over publieksactiviteiten of het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Voor deze regeling kunnen aanvragen voor 2022 tot en met 1 mei 2022 ingediend worden.

Regeling Mede mogelijk maken

Deze regeling biedt culturele instellingen en makers de mogelijkheid om aanvullende middelen aan te trekken voor hun culturele (samenwerkings)projecten in Flevoland. Met de provinciale subsidie kunnen ze een expert inhuren, zoals een fondsenwerver of penvoerder. Aanvragen kan het hele jaar door.

In de loop van het voorjaar komen naast deze twee regelingen ook mogelijkheden voor crowdfunding via het platform voordekunst.nl en het programma ‘Nieuwe Makers, Nieuwe verhalen’. Dat biedt jonge makers volop kansen om professioneel te groeien. Zij vertellen hun versie van Het verhaal van Flevoland in het hier en nu.

Crowdfunding – platform voordekunst

In de loop van juni is het mogelijk om voor een cultureel project op crowdfund-platform voordekunst.nl ook een bijdrage van de provincie Flevoland aan te vragen. Het platform begeleidt makers bij het opzetten van hun eigen crowdfund-campagne. Daarmee kunnen makers ‘geefgeld’ ophalen bij het publiek: bedrijven, particuliere donateurs en andere fondsen. Eén van de Flevolandse criteria is dat het project (ook) in Flevoland plaatsvindt en (ook) bijdraagt aan het Verhaal van Flevoland.

Programma ‘Nieuwe makers, nieuwe verhalen’

Naar verwachting start halverwege dit jaar het programmadeel van het Flevolands Fonds voor culturele ontwikkeling. Dit is geen regeling en aanvragen of aanmelden is dan ook niet mogelijk. De provincie trekt een programmamaker aan om invulling te geven aan het programma. Dit gebeurt op basis van de criteria zoals opgenomen in de notitie over het fonds.

In de notitie over het fonds onderaan deze pagina staat meer over de verschillende onderdelen: de twee regelingen, crowdfunding en het programma. Meer over het Verhaal van Flevoland is te vinden in de Cultuurnota 2021-2024, onderaan de pagina Cultuurbeleid - Provincie Flevoland.

Download

Open de notitie Flevolands Fonds voor culturele ontwikkeling

pdf - 501,35 kB
Open de pdf