Ontvangst eerste wandelgids Pionierspad

8 dec 2023

Pionierspad

Donderdag 30 november ontving Harold Hofstra de eerste wandelgids van het Pionierspad uit handen van Ankie van Dijk, directeur Wandelnet. Het Pionierspad vertelt het verhaal van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. In een hartelijk dankwoord worden de aanwezige vrijwilligers geëerd, de onzichtbare helden die deze langeafstandswandelingen mogelijk maken Na de uitreiking hebben de aanwezigen samen met een gids een rondwandeling gemaakt over de noordkant van Schokland en aansluitend samen geluncht.

Ontdek het Pionierspad

Ontdek Flevoland via het bruisende Pionierspad! Betreed de voormalige bodem van de Zuiderzee en dompel jezelf onder in dit unieke landschap met gloednieuwe toevoegingen: meeslepende podcasts, inspirerende video's en zes extra dagwandelingen. Gedeputeerde Hofstra tijdens de opening van het Pionierspad: ‘’Een wandelroute is in eerste instantie een mooie manier op het landschap te ontdekken. Door de route wordt je langs allerlei interessante bezienswaardigheden geleid die je iets vertellen over de regio/gebied waar je bent. Een aantrekkelijke route is op die manier als het ware een gastheer/vrouw die je uitnodigt het gebied te verkennen.’’ Sla de handen ineen met avontuur en trek je wandelschoenen aan om de jongste provincie van Nederland te ontdekken.

Mooie ervaring

Het Pionierspad is een epische 208 kilometer durende tocht van Steenwijk naar Muiden. Het biedt een mooie ervaring verdeeld over elf adembenemende etappes. Transformeer je reis in een meerdaags avontuur en start met een schilderachtige verkenning van de waterrijke Wieden in Overijssel. Dit Lange-Afstand-Wandelpad neemt je mee over grond die tachtig jaar geleden nog niet eens bestond! Het is een wandeltocht door bossen en moerassen, met adembenemende vergezichten over eindeloos laagland. De hele route is zorgvuldig gemarkeerd in beide richtingen door gepassioneerde vrijwilligers van Wandelnet met wit-rode markeringen. Grijp deze kans en laat het Pionierspad je leiden door het unieke verleden en heden van Flevoland!

Van nieuwe natuur naar watererfgoed en kunst

Het Pionierspad onthult het epische verhaal van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. Visionairs, makers en doeners hebben dit land geboetseerd tot wat het nu is. Ooit ruige klei, nu vruchtbare bodem waar pioniers de grond bewerkten met ongekende vastberadenheid. Te midden hiervan strekken zich indrukwekkende natuurgebieden uit, zoals de majestueuze Oostvaardersplassen, het betoverende Knarbos en het weidse Horsterwold. Deze natuurlijke pracht wordt harmonieus afgewisseld met watererfgoed, waar de eeuwige strijd met en tegen het water op diverse plekken langs de route tastbaar is. Flevoland ademt niet alleen historie, maar biedt ook ruimte aan creatief en duurzaam ondernemerschap. Laat je betoveren door de LandArt sculpturen die als kunstzinnige juwelen verspreid liggen in het landschap, en ontmoet ondernemers die vooroplopen in hun vakgebied. De provincie is niet alleen een bron van innovatie, maar ook een schatkamer van biologische rijkdom. De mooiste biologische producten vinden hun oorsprong hier, terwijl duurzame recreatiebedrijven de trots van de provincie vertegenwoordigen. Raak verwonderd door de unieke uitzichten, het sierlijke lijnenspel en de serene rust. Dit alles biedt Flevoland je deze onvergetelijke ontdekkingstocht.

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal van Flevoland vertellen. De acht video’s en zes podcasts geven diepgang aan je wandeling op het Pionierspad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere historie, de zeer diverse natuur, de biologische en moderne landbouw en de beroemde landschapskunstwerken tot leven.

Over Wandelnet

Wandelnet streeft naar een ongekende kwaliteit en diepgang in haar routes, en het Pionierspad belichaamt het meeslepende verhaal van Flevoland. De intensivering van de beleving op deze route komt voort uit de unieke eigenschappen van het gebied, het intrigerende verhaal dat langs de route ontvouwt, de gevarieerde landschappen en de prikkelende zintuiglijke ervaring. Deze verrijkte ervaring wordt ondersteund door boeiende podcasts, inspirerende video's, zes dagwandelingen, een speciale landingspagina bij Visit Flevoland en een gloednieuwe fysieke gids. Meer informatie over het Pionierspad vindt u op de website van Wandelnet.