Flevolandse innovatie wint EIP-AGRI innovatie award 2024

8 mei 2024

Gisteren vonden de EIP-AGRI innovatie awards 2024 plaats in Estoril, Portugal. Dit is een Europese verkiezing voor de beste landbouwinnovaties. Er zijn 6 categorieën en binnen elke categorie is er een winnaar. Een zevende prijs is uitgereikt aan de 'publieksfavoriet'. Vanuit Nederland waren er dit jaar twee nominaties en die kwamen ook nog eens allebei uit Flevoland. Een van de genomineerden viel daadwerkelijk in de prijzen: de Colorado Beetle Catcher won in de categorie 'Duurzame inzet van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw'. Van harte gefeliciteerd!

Over de Colorado Beetle Catcher

De Coloradokever komt, nu het klimaat warmer wordt, steeds vaker in Nederland voor. Het dier is een plaag voor aardappelplanten. De Colorado Beetle Catcher, oftewel de kevervanger, gaat de Coloradokever tegen zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen. Het werktuig kan op een tractor gemonteerd worden. De kevervanger werkt met ronddraaiende flappen. Deze flappen tikken de kevers uit de aardappelplanten, zonder de planten te beschadigen. Onder de flappen hangt een opvangbak waar de kevers in terechtkomen. Een mooie bijkomstigheid: deze machine is geschikt voor zowel biologische als gangbare boeren.

Over EIP

Europees Innovatie Partnerschap (EIP) is een regelmatig terugkerende Europese subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). EIP stimuleert boeren om samen te werken met andere boeren of kennisinstellingen. Met als doel het ontwikkelen en verder brengen van innovaties in de landbouw. In Flevoland opent EIP weer op 5 juni 2024. Dan kunnen agrariërs in samenwerkingsverbanden hun subsidievraag indienen tot en met 30 september 2024. Op 4 juni 2024 organiseert de provincie een informatiebijeenkomst. U bent van harte welkom. Meer weten over de EIP-regeling in onze provincie? Ga naar de EIP-pagina.

Over de verkiezing

Sinds de oprichting van EIP-AGRI in 2012 hebben meer dan 3400 Operationele Groepen (OG's) met hun innovaties bijgedragen aan meer productiviteit en duurzaamheid van landbouw en bosbouw in de Europese Unie. Om de grote verscheidenheid aan innovatieve projecten en hun prestaties een podium te geven, organiseert het EU CAP Netwerk de EIP-AGRI innovatie awards. Het belangrijkste doel van deze verkiezing is om de veelbelovende projecten te erkennen. Om ze te belonen voor hun innovaties waarmee ze oplossingen, producten en processen hebben ontwikkeld.