Twee Flevolandse nominaties voor EIP-AGRI innovatie awards 2024

17 apr 2024

Binnenkort vinden de EIP-AGRI innovatie awards 2024 plaats. Dit is een Europese verkiezing voor de beste landbouwinnovaties. Vanuit Nederland zijn er dit jaar twee nominaties en die komen ook nog eens allebei uit Flevoland: Andela techniek & innovatie en Colorado Beetle Catcher. Een mooie bevestiging van het innovatieve karakter van de Flevolandse agrisector. In totaal zijn er 30 innovaties genomineerd vanuit heel Europa. Op wie stemt u? Stemmen kan nog tot en met 3 mei via een digitaal formulier. Op 7 mei 2024 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Estoril, Portugal.

Lokale helden

Landbouwgedeputeerde Jan Klopman is trots op de genomineerden en hij roept iedereen op om te stemmen: "Uw stem ondersteunt niet alleen de lokale innovators, maar draagt ook bij aan het versterken van Flevoland als centrum van agrarische innovatie. Dit is een kans om onze regio op de kaart te zetten en te laten zien wat wij samen kunnen bereiken! Laten we samen onze lokale helden steunen en hen helpen om deze welverdiende erkenning te winnen. Alvast bedankt voor uw stem."

Andela Robot Weeder

Een van de Nederlandse genomineerden valt in de categorie digitalisering: Andela techniek & innovatie. Zij ontwikkelden, samen met Poppe Landbouw, een wiedrobot Andela Robot Weeder. De camera's in de robot herkennen het gewas en laten de armen hieromheen werken tijdens het wieden.  Dankzij de robot zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig om onkruid tegen te gaan en dat is weer goed voor de biodiversiteit. Deze robot is geschikt voor zowel biologische als gangbare boeren. De robot is zelfrijdend en weet, dankzij GPS, precies welke route er gereden moet worden. Wilt u op Andela stemmen? Breng dan uw stem uit voor 3 mei 2024 via het digitale formulier.

Colorado Beetle Catcher

De andere Nederlandse nominatie is de Colorado Beetle Catcher, oftewel de Coloradokevervanger. De Coloradokever komt, nu het klimaat warmer wordt, steeds vaker in Nederland voor en is een plaag voor aardappelplanten. De kevervanger gaat de Coloradokever tegen zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen.  Er wordt gewerkt met ronddraaiende flappen. Deze flappen tikken de kevers uit de aardappelplanten. Onder de flappen hangt een opvangbak waar de kevers in worden opgevangen. Ook deze machine is geschikt voor zowel biologische als gangbare boeren. Wilt u op de Colorado Beetle Catcher stemmen? Breng dan uw stem uit voor 3 mei 2024 via het digitale formulier.

Over EIP

Europees Innovatie Partnerschap (EIP) is een regelmatig terugkerende Europese subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). EIP stimuleert boeren om samen te werken met andere boeren of kennisinstellingen. Met als doel het ontwikkelen en verder brengen van innovaties in de landbouw. In Flevoland opent EIP weer op 5 juni 2024. Dan kunnen agrariërs in samenwerkingsverbanden hun subsidievraag indienen tot en met 30 september 2024. Meer weten over de EIP-regeling in onze provincie? Ga naar de EIP-pagina.

Over de verkiezing

Sinds de oprichting van EIP-AGRI in 2012 hebben meer dan 3400 Operationele Groepen (OG's) met hun innovaties bijgedragen aan meer productiviteit en duurzaamheid van landbouw en bosbouw in de Europese Unie. Om de grote verscheidenheid aan innovatieve projecten en hun prestaties een podium te geven, organiseert het EU CAP Netwerk de EIP-AGRI innovatie awards. Het belangrijkste doel van deze verkiezing is om de veelbelovende projecten te erkennen. Om ze te belonen voor hun innovaties waarmee ze oplossingen, producten en processen hebben ontwikkeld.