Meer energie met minder windmolens

3 mei 2022

Afgelopen vrijdag ging gedeputeerde Jop Fackeldey op bezoek bij Windplanblauw. Frank van Bussel, Stephan de Clerck, Henk Kouwenhoven en Hans Wiechink van Windplanblauw gingen met Jop in gesprek over de huidige activiteiten, toekomstige ontwikkelingen en kansen in het gebied.

Windplanblauw

Windplanblauw wordt ontwikkeld door een samenwerking tussen SwifterwinT en Vattenfall. Het projectgebied betreft de noordwesthoek van Flevoland, de gemeenten Dronten en Lelystad. De huidige 74 windmolens worden de komende tijd vervangen door 61 nieuwe windmolens. Meer energie met minder windmolens! Deze windmolens wekken straks net zoveel stroom op als het jaarlijkse huishoudelijke elektriciteitsverbruik van 1 miljoen Nederlanders. Na jaren voorbereiding zijn de ontwikkelingen in dit projectgebied inmiddels goed zichtbaar.

Bouwwerkzaamheden

Momenteel is Windplanblauw aan de slag om de huidige 28 windmolens van het windpark Irene Vorrink langs de A6 weg te halen. Daarnaast voeren ze ondertussen ook de voorbereidende werkzaamheden uit om hier 24 nieuwe windmolens in het water te bouwen. Die komen op ongeveer 500 meter van de IJsselmeerdijk te staan. Onderdeel van Windplanblauw zijn ook 4 lijnen windmolens op land. De windmolens van de eerste lijn staan inmiddels boven de grond en de komende tijd wordt er ook gewerkt aan het bouwen van de andere 3 lijnen. Vervolgens worden de windmolens dit jaar nog aangesloten en uitvoering getest. In de loop van 2023 zullen deze windmolens gaan draaien.

Blijf op de hoogte van Windplanblauw via https://windplanblauw.nl.