Sojagebakje schuimig opgeklopt tot feestmaal in kookfinale

17 okt 2019

Voortreffelijk, dat frisse venkelijs. Kostelijk krokant, die knapperige insecten. Die veganistische pizza was trouwens ook niet te versmaden. Tijdens de finale van de kookwedstrijd ´Eet als een Pionier´ lustten de fijnproevers wel pap van alle groene gerechten. Maar het gebakje van winnares Eva Maurits was toch wel de kers op de taart. Zodra de houten pollepel met een ferme tik een klassieke kookpan heeft beroerd, worden de messen geslepen. Alle uitverkorenen achter het fornuis voelen de hete adem van hun collega´s in hun nek hijgen. Voor hun neus pruttelt en suddert het klapstuk van de kookwedstrijd ´Eet als een Pionier´.  Mager in het vlees misschien, maar wel groen en gezond.

Meelwormen

De afgelopen weken hebben de Flevolandse finalisten allerlei plantaardige lekkernijen op de kaart gezet. Iedereen kon komen proeven.  In het restaurant of in de schoolkantine. Binnen de grote schuur van stadsboerderij Kok in Lelystad staan keukenmeesters en koksleerlingen gewoon naast elkaar. Ze maken een gerecht dat voor minimaal tachtig procent uit groenten, fruit, noten, zaden en paddenstoelen bestaat. Waar mogelijk worden ingrediënten gebruikt die in de provincie zelf zijn geteeld. “Kijk, dit zijn meelwormen,” wijst één van de deelnemers. “Wil je een hapje proeven?” Voordat de eetlust van haar gasten bedorven is, dist ze een smakelijk lokkertje op. “Als mijn klanten eenmaal insecten gegeten hebben, hikken ze daar de volgende keer niet meer tegen aan. Dit gerecht is puur natuur en heel erg lekker. Drie vliegen in één klap dus.” Nou ja, ze wil wel graag een volgende slag slaan. “Helaas komen de insecten nog niet uit Flevoland. Misschien kan de gedeputeerde daar nog iets aan doen.”

Met het bord naar het erf

De bezoekers kauwen bedachtzaam op een krekeltje. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman gaat ontspannen op een grote houten kist zitten. Vanuit zijn achtergrond als agrariër is een landbouwschuur bekend terrein voor hem. Hij kijkt eens uit het raam. Naar buiten, waar de boeren zijn. “Onze voedselmarkt zit op slot. We moeten de boeren nieuwe kansen geven. Onze landbouw richt zich op de wereldmarkt, maar zou een grotere voorraad aan de regio kunnen leveren dan nu het geval is.” Vanuit de kookwedstrijd ´Eet als een Pionier´ heeft Appelman alle Flevolanders namens de provincie willen stimuleren om plantaardige eiwitten aan hun dagelijkse voedselpatroon toe te voegen. De verse kost van vandaag geeft hem een voldaan gevoel. “We zijn met een overgang bezig. Laten we het bord van de consument naar het erf van de boer brengen.”

Toetje

Het bestek wordt aangereikt. Bij alle tafels snoepen de gasten allemaal een eetlepel van de grote hoeveelheid heerlijkheden af. Moet precies passen, zo´n puddinkje. “Een custarddessert,” legt de eigenaresse van Eva´s Keukentuin uit. “Gemaakt van sojabonen, met havervlokken er in.” Het echte toetje moet voor haar dan nog komen. Eerst worden alle gerechten in acht gangen opgediend aan de leden van een deskundige jury, onder wie een culinair recensent van dagblad Het Parool. “Ik kende Flevoland eigenlijk alleen maar van de uien en de aardappelen,” luidt een verraste reactie aan tafel. “Maar in de toekomst kom ik hier zeker vaker eten.”

Oogst

Van het sojadessert wordt gesmuld. Zo´n gebakje moet gevierd worden, vinden de juryleden. Dit taartje verdient een trofee. Als winnares van de wedstrijd mag Eva onder meer een dag meelopen met een masterchef op de Amsterdamse Zuidas. De oogst was mooi. Niet alleen voor haar, maar voor heel de provincie. Groen voedsel valt hier in goede aarde. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet? Integendeel. Het gezonde verstand brengt juist een andere wijsheid in gedachten. Verandering van spijs doet eten.