Subsidie voor SubSub en La Mascotte

17 jun 2021

Poster van de voorstelling ONT-MOET van SubSub

Theatergroep SubSub en muziektheatervereniging La Mascotte ontvangen van provincie Flevoland allebei 20.000 euro voor hun podiumkunstprojecten. Beide instellingen werken met professionals, aankomende talenten en amateurs. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Het is belangrijk om culturele instellingen te steunen. Corona heeft ons geleerd dat cultuur een onmisbaar element in ons dagelijks leven is. Of het nu om een bezoek aan de bioscoop, concert, festival of een theater gaat. Het is mooi dat we met de regeling voor professionele podiumkunsten een bijdrage kunnen leveren aan deze instellingen.”

SubSub

SubSub is al jarenlang een kweekvijver voor jong talent. In dit geval krijgen ze de subsidie voor het project ONT-MOET. De thematiek van dit project is volledig ontstaan vanuit de corona-pandemie en de wijze waarop mensen naar andere mogelijkheden moeten zoeken om echt contact te hebben. In het project ONT-MOET werkt Theatergroep SubSub nauw samen met de Subbies en worden zij begeleid bij het ontwikkelen van hun makersskills. Met behulp van professionals maken zij de voorstelling met performance-achtige elementen rondom het thema ont-moeten. De voorstelling vindt buiten plaats op verschillende plekken, rondom De Voetnoot in Almere Stad. In groepjes van 10 gaat het publiek uiteen, de voorstelling is ook daarom geheel coronaproof. De nieuwe voorstelling ONT-MOET van SubSub is te zien vanaf 16 juni tot en met 1 juli 2021.

La Mascotte

La Mascotte staat al jaren met operaproducties op de planken en stimuleert daarnaast ook nog eens talent die zij graag ontwikkelen. Met de 20.000 euro subsidie kan La Mascotte de voorstelling Boccaccio opvoeren. Dit doen zij in 't Voorhuys in Emmeloord. Een mini-variant daarvan wordt in november 2021 coronaproof opgevoerd voor bewoners van zorginstellingen en bewoners van begeleid wonen locaties. De modern vormgegeven voorstelling met orkest staat gepland voor 19 en 20 maart en voor 27 mei 2022. Jong talent, deels met de basis in de vereniging, krijgt zo de kans in een semiprofessionele theaterproductie ervaring op te doen. In de serie Toekomstnostalgie wordt met Omroep Flevoland een aantal korte TV-registraties opgenomen. Op markante locaties in de Noordoostpolder wordt met het oog op de toekomst theatraal teruggeblikt op al 40 jaar opera muziektheater in deze regio.  

Regeling professionele projecten podiumkunsten

Beide gezelschappen werken weliswaar met professionals maar ook met Flevolandse talenten en amateurs. Juist vanwege het stimuleren ontvangen deze theatergroepen subsidie vanuit de regeling voor Professionele projecten podiumkunst 2018. Deze regeling biedt namelijk de mogelijkheid om  andere projecten te ondersteunen in het geval er budget overblijft na de reguliere subsidieronde. En daarom is ervoor gekozen om hen te steunen.

Nieuwe regeling Talentontwikkeling Podiumkunst

Vanaf 2022 kunnen semi-professionele instellingen zoals SubSub en La Mascotte een aanvraag doen voor de nieuwe regeling ‘Talentontwikkeling Podiumkunst’. Die is opgesteld na een motie vanuit Provinciale Staten om ook dit type instellingen te ondersteunen met een provinciale subsidie. Provinciale Staten geven daarin aan dat deze theatergezelschappen een prachtige bijdrage leveren aan het culturele leven en aanbod in Flevoland met hun projecten. Op deze manier vertellen de theatergroepen nieuwe hoofdstukken aan het Verhaal van Flevoland. Deze instellingen bieden talenten en net afgestudeerden op en rond het podium mogelijkheden tot verdere ontwikkeling, stages en eerste werkervaring. De nieuwe regeling heeft als doel het ontwikkelen van Flevolandse talenten en dat is belangrijk voor de Flevolandse culturele ontwikkeling.