Zuiderkrib in Kraggenburg officieel geopend

24 mei 2024

Flevoland is een nieuwe, historische beleving rijker: Zuiderkrib. Hier werd een agrarische boerderij uit begin jaren ’50 omgebouwd tot een plek waar men het Flevolandse platteland en haar historie op verschillende manieren kan beleven. Bijvoorbeeld door te overnachten in een unieke tiny house op de Zwartemeerdijk dat het verhaal van Flevoland vertelt. Initiatiefneemster Heidi Vereecken - van Beekhuizen werkte vier jaar lang aan dit project. 

Overnachten

Overnachten bij Zuiderkrib kan op de pop-up camping in de wei. Of in de oude varkensschuur, waar nu twee logementen gerealiseerd zijn. Deze twee accommodaties zijn ook geschikt voor gasten die extra zorg of zorgbegeleiding nodig hebben, zodat iedereen kan genieten van de bijzondere historie van Flevoland. Dan is er nog een tiny house op de Zwartemeerdijk. Het tiny house biedt een uitzicht op het in 2016 aangelegde Flevolandse landschapskunstwerk PIER+HORIZON van kunstenaar Paul de Kort. 

Oud en nieuw land

Dat de tiny house juist op die locatie staat, is geen toeval. Hier lag vroeger een zes kilometer lange strekdam die het oude en nieuwe land verbond. Zuiderkrib refereert dus naar een eeuwenlange verbinding tussen het oude land en het nieuwe land. De in 1848 aangelegde strekdam verbond de lichtwachterswoning Oud Kraggenbrug in de Zuiderzee met het Bakenhuisje bij Genemuiden. Het verhaal van de verbinding tussen het oude en nieuwe land wordt door het tiny house verteld. Zuiderkrib is dus niet zomaar een gekozen naam! 

Officiële opening

Gedeputeerde Harold Hofstra was aanwezig bij de opening van het tiny house op vrijdag 24 mei 2024. “Met de realisatie van Zuiderkrib krijgt het toeristische aanbod rondom Kraggenburg een mooie impuls", aldus gedeputeerde Harold Hofstra. Zuiderkrib kwam mede tot stand dankzij LEADER-subsidie en een bijdrage uit de subsidieregeling vergroten belevingswaarde vrijetijdsproducten. De laatstgenoemde regeling staat nog open voor aanvragen tot en met 31 augustus 2024.

Plattelandstoerisme

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei staan de deuren van Zuiderkrib open voor omwonenden en geïnteresseerden. Iedereen is dus van harte welkom om alle voorzieningen te bekijken. Bijvoorbeeld de oude koeienstal waar een vergaderlocatie en horecapunt gemaakt zijn. Deze stal versterkt daarmee het plattelandstoerisme als rustpunt in het omliggende fietsnetwerk. Ook is er een pluktuin aangelegd en kunnen gasten arrangementen gebruiken om te kanoën of de omgeving met een e-chopper te verkennen. Meer weten? Ga naar zuiderkrib.nl

Tiny house op de Zwartemeerdijk

LEADER 2023 - 2027

‘Zuiderkrib’ is een project uit de vorige LEADER-periode. Initiatiefnemers kunnen nu een subsidieaanvraag voor een nieuwe LEADER-periode indienen, want LEADER Flevoland 2023 - 2027 is open. Deze LEADER-periode duurt tot en met 31 december 2027. Inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers die een idee hebben kunnen in deze periode subsidie aanvragen. Ideeën die de ontwikkeling van het landschap, de leefbaarheid, economie en duurzaamheid van Flevoland versterken. Er is tot en met eind 2027 € 4.293.750,- subsidie beschikbaar.

Subsidie aanvragen

Initiatiefnemers dienen hun projectaanvraag in via flevoland.nl/leader. Deze projecten moeten in lijn zijn met de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS). De LOS geeft de komende jaren richting aan activiteiten en initiatieven in het kader van LEADER Flevoland. De Lokale Actiegroep (LAG) is verantwoordelijk voor de uitvoering van LEADER Flevoland. De LAG beoordeelt bijvoorbeeld of de ingediende initiatieven in aanmerking komen voor subsidie. Hulp nodig bij de subsidieaanvraag? De projectcoördinator van LEADER Flevoland helpt graag. Haar contactgegevens staan op flevoland.nl/leader.

Over LEADER

LEADER bestaat al ruim 30 jaar. Het is een Europees subsidieprogramma dat nieuwe projecten op het platteland van Flevoland helpt realiseren. Met als doel: het platteland duurzaam ontwikkelen door bottom-up initiatieven te stimuleren die zich richten op economische, ecologische en sociale innovatie. Samenwerking en het verbeteren van het organisatievermogen van de lokale gemeenschap zijn hierbij belangrijk. Want mensen die willen bijdragen aan de kwaliteit van leven in hun eigen woonomgeving of het versterken van de lokale economie, hebben vaak goede ideeën. Meer informatie staat op flevoland.nl/leader.

Logo LEADER Flevoland

Logo LEADER