Challenge: Eet als een pionier

Stiekem weten we het allemaal: ons huidige voedselsysteem is niet langer houdbaar. Zowel onze voedselproductie als voedselconsumptie is uit balans en er moet iets gebeuren! Flevoland wil als belangrijke agrarische regio en pionier van het eerste uur heel graag vooroplopen in de verandering en verduurzaming van ons voedselsysteem. Om dit te stimuleren heeft de provincie het programma ‘Growing green proteins’ opgezet; dit programma bestaat uit meerdere pilots en ‘challenges’, waaronder de challenge ‘Eet als een pionier.’

Doel van de challenge

Het doel van de challenge 'Eet als een pionier' is om ons, ‘de consument’, meer groente te laten eten door het creëren van bewustwording over hoe lekker een gerecht bestaande uit 80% ‘groen’ kan zijn. Om dit te bereiken heeft de provincie de hulp ingeschakeld van de koks, ‘de ambassadeurs van de keuken’, wiens gerechten vaak worden gebruikt als inspiratiebron voor de gerechten thuis. De provincie heeft daarom Flevolandse koks uitgedaagd een gerecht op de menukaart te zetten dat voor 80% bestond uit groente, fruit, noten, zaden en paddenstoelen (zoveel mogelijk lokaal geproduceerd). 

Masterclasses en restaurantweken

In juli, augustus en september 2019 werden er masterclasses georganiseerd om de deelnemende koks te inspireren en voor te bereiden op de challenge. Tijdens ‘de restaurantweken’, die liepen van 23 september tot 13 oktober 2019, stonden de pioniersgerechten bij de deelnemende restaurants op de kaart. De jury en het publiek hadden in deze periode de tijd om de gerechten te proeven en te beoordelen. Uiteindelijk werden de koks met de 8 beste pioniersgerechten geselecteerd om deel te nemen aan de finale.

De finale

Op 16 oktober gingen deze koks bij Boerkok (stadsboerderij Lelystad) de strijd met elkaar aan in een masterchef- achtige setting. Hier mochten ze hun ‘gerecht van de toekomst’ koken en pitchen voor een professionele jury die bestond uit: Gilles van der Loo (culinair journalist), Josua Oechies (Chef-kok Dutch Cuisine), Herman Docters van Leeuwen (duurzaamheidsexpert,‘on the Way to Planet Proof’) en Marianne Karstens (gedragsexpert op het gebied van eten). De gerechten werden beoordeeld op een aantal criteria waaronder: de presentatie, de storytelling, de bijdrage aan duurzaamheid en natuurlijk de smaak. Eva Maurits van Eva’s keukentuin wist met haar gerecht de jury te overtuigen en ging er met de prijs vandoor. Lees onder 'Eva Maurits' meer over de winnares Eva Maurits, haar gerecht en Eva’s Keukentuin!

Download

Ook pionieren in de keuken? Download het recept voor kabritu stoba Flevolanda

pdf - 87.55 kB
Open de pdf