Aanmelden masterclasses

Wil je graag meedoen met de challenge en een positief verschil maken voor onze omgeving en gezondheid? Maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken om te koken met 80% groente, fruit, noten, zaden en paddenstoelen? Schrijf je dan in voor één van de gratis masterclasses via eetalseenpionier@flevoland.nl. De masterclasses zijn bedoeld voor alle (aspirant-)koks, waarvan hun keuken in Flevoland staat. De 3 masterclasses vormen een samenhangend geheel, maar het is ook mogelijk om je voor 1 masterclass in te schrijven.

 

Wat kun je verwachten van de masterclasses?

  • Je vergroot je kennis over het huidige voedselsysteem én komt in contact met boeren, producenten, ondernemers die samen de ‘Smaak van Flevoland’ al aan het vormgeven zijn
  • Je gaat met de poten in de modder staan: het ontwikkelen van je visie doe je door te leren, te ervaren, te doen en te delen tijdens de masterclasses en de bezoeken aan lokale ondernemingen
  • Je leert mensen kennen uit alle schakels van de keten: van vakmannen/vrouwen tot experts, innovators en ondernemers
  • Je wordt onderdeel van een interdisciplinair Flevolands transitienetwerk dat ook na het volgen van deze masterclasses waardevol is
  • Je werkt aan je eigen idee/recept om op jouw manier een positieve bijdrage te leveren aan het huidige voedselsysteem
  • Je doet inspiratie op om het geleerde meteen in de praktijk te brengen, gewoon in je eigen keuken/restaurant!

Wat kosten de masterclasses?

Deelname is gratis voor (aspirant-)koks, waarvan hun keuken in Flevoland staat.

Wat is het programma?

Het programma biedt jou een kijkje in het Flevolandse voedsellandschap en neemt je mee langs de weg die voedsel aflegt voordat het op het bord van de gast terecht komt. Tijdens het programma ga je ‘de smaak van Flevoland’ zien, proeven, ruiken, voelen en horen, zodat je zelf kan bepalen hoe jij jou gasten laat eten als een pionier.

Masterclass 1: De Smaak van Flevoland

Datum: Maandag 1 juli, 14:00 – 19:00 uur
Locatie: Boerkok, Meerkoetenweg 9, Lelystad
Flevoland is de jongste provincie van het land, grotendeels ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Een bijzonder tijdperk dat ervoor gezorgd heeft dat Flevoland is uitgegroeid tot de voorraadkast van Europa. In de eerste masterclass blikken we kort terug op de geschiedenis van Flevoland en haar gastronomisch erfgoed. Vandaag de dag roept de provincie haar bewoners op om te eten als een pionier. Maar daar zijn heel wat veranderingen voor nodig. Kunnen wij als chefs onze inwoners inspireren en laten zien hoe lekker 80% groen op je bord is? In deze masterclass nemen smaakprofessor Peter Klosse en Dutch-Cuisine chef Bas Cloo je mee in de smaak van Flevoland. Want wat is smaak eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat dierlijke ingrediënten niet gemist worden in een gerecht? Welke smaakcombinaties kun je maken en welke technieken gebruik je daarbij? In deze masterclass komt het allemaal voorbij.

Masterclass 2: Kom Eten!

Datum: Maandag 26 augustus, 15:00 – 20:00 uur
Locatie: de Stadsboerderij, Kemphaanpad 14, Almere
Hoe leuk zou het zijn als Flevolandse boeren en chefs dichterbij elkaar komen te staan en er samen voor kunnen zorgen dat de inwoners van deze jonge provincie eten als een pionier! We bevinden ons deze dag op common ground, een boerderij met een prachtige keuken. Flevolandse boeren en chefs gaan samen op ontdekkingstocht. Welke visie heb jij als chef nou eigenlijk en komt die misschien wel overeen met die van een van de boeren? Daar gaan we vandaag achter komen! We nemen een kijkje in elkaars keuken en gaan samen aan tafel. 

Masterclass ROC

Datum: maandag 16 en dinsdag 17 september 2019
Locatie: ROC van Flevoland, Straat van Florida 1, Almere
De jeugd heeft de toekomst. En juist daarom buigen ook leerling-koks uit Flevoland zich deze keer over de ‘Smaak van Flevoland’. Want wat is dat precies? En hoe zorgen we er samen voor dat deze smaak toekomstbestendig is?
Bas Cloo van Dutch Cuisine begeleidt onze toekomstige chefs en besteedt aandacht aan koken met (meer) plantaardige en lokale producten.

Masterclass 3: Het Land Op!

Datum:  23 september 2019, 14:00 – 19:00 uur
Locatie: de Beleving, Winkelweg 1, Zeewolde
We trekken onze laarzen aan en gaan we het land op! We gaan met eigen ogen zien waar ons eten vandaan komt en leren over de verschillende aspecten van het telen; van zaaien tot oogsten. Ook leren we meer over het telen van champignons en hun diversiteit. Want ook die worden geproduceerd in Flevoland, in alle soorten en maten. Samen kijken we ook een stapje verder: wat kunnen wij als kok met dit product? We gaan koken op het land en in de kas. Natuurlijk alleen maar met Flevolandse producten.