Jury en beoordeling

Tijdens de restaurantweken en de finale zal onze vakjury je pionierdis beoordelen. De jury bestaat uit de volgende personen:

 • Gilles van der Loo. Van der Loo is de culinair journalist van het Amsterdamse dagblad Het Parool waarvoor hij wekelijks een restaurant recenseert.
 • Josua Oechies. Chef-kok Dutch Cuisine en ambassadeur..
 • Herman Docters van Leeuwen. Herman is duurzaamheidsexpert en coördinator van Planet Proof, een onafhankelijk keurmerk voor duurzame voedselproducten.
 • Marianne Karstens. Marianne is gedragsexpert en projectmanager in de voedselsector. Ze heeft daarnaast veel ervaring met de Nederlandse horeca en is betrokken bij de Green Protein Alliance.

Beoordelingssystematiek challenge

Deelnemers

Aan de challenge mogen zowel professionele koks als aspirant-koks die werkzaam zijn bij leerbedrijven meedoen, mits hun keuken zich in Flevoland bevindt. Alle deelnemers worden op basis van dezelfde systematiek beoordeeld. Aspirant koks krijgen in fase 1 een extra punt toebedeeld. Lees de spelregels.

Criteria en inzending

 1. Het gerecht bevat zowel Flevolandse soja (Edamame) als Flevolandse paddenstoelen. In dessert mag ook gekozen worden voor 1 van de ingrediënten.
 2. Het gerecht bevat minimaal 80% niet-dierlijke eiwitten.
 3. Op basis van de door de koks aangeleverde recepten wordt een voorselectie gemaakt.

Selectie

De voorgeselecteerde 30 kandidaten zetten hun ingestuurde gerecht gedurende de periode van 23 september tot en met zondag 13 oktober 2019 op de menukaart van het restaurant waar ze werken. Gedurende deze 3 weken bepaalt de jury welke 8 kandidaten door mogen naar de finale. Van deze 8 finalisten worden er 7 door een professionele jury gekozen en één door een publieksjury. In het geval dat een kandidaat zowel door de professionele jury als de publieksjury wordt geselecteerd, dan zal de 8ste kandidaat uit de ranking van de professionele jury naar de finale gaan.

Beoordelingscriteria professionele jury

 1. Presentatie op de kaart (onder andere storytelling)
 2. Presentatie op het bord
 3. Prijs-kwaliteitverhouding
 4. Bijdrage aan innovatie (zowel bereidingswijze als upstream in keten)
 5. Originaliteit
 6. Toepassing van in Flevoland geteelde / geproduceerde producten
 7. Bijdrage aan duurzaamheid. Subcriteria:
  1. Het gerecht bevat geen ingrediënten die uit het oogpunt van duurzaamheid en naar de mening van Dutch Cuisine controversieel zijn (bijvoorbeeld paling en andere bedreigde vissoorten, ganzenlever en andere dierlijke eiwitbronnen geproduceerd met weinig aandacht voor dierwelzijn);
  2. Het gerecht levert een bijdrage aan reductie voedselverspilling, op locatie en/of in de keten;
  3. De (overige) ingrediënten die geen deel uitmaken van de challenge leveren op zich ook een positieve bijdrage aan vermindering broeikasgassen, biodiversiteit, dierwelzijn.

De professionele jury geeft voor ieder criterium een rapportcijfer. Het gemiddelde rapportcijfer bepaalt voor 90% de eindscore en daarbij wordt geen weging toegepast. De overige 10% wordt bepaald door het gemiddelde rapportcijfer dat voortkomt uit de bezoeken van provinciale medewerkers die de deelnemende horecabedrijven zullen bezoeken. De hoogste gemiddelde overall eindscores bepalen de ranking. Aspirant koks krijgen bij deze eindscore 1 punt opgeteld.

Beoordelingscriteria publieksjury

 1. Smaakervaring
 2. Presentatie op de kaart (onder andere storytelling)
 3. Presentatie op het bord
 4. Prijs-kwaliteitverhouding
 5. Aantal malen dat een restaurant wordt ‘geliket’

De publieksjury geeft via een online formulier op deze website voor criteria 1 tot en met 4 een rapportcijfer. Het gemiddelde rapportcijfer bepaalt voor 90% de eindscore. De overige 10% wordt bepaald door criterium 5. De hoogste totaalscore bepaalt de ranking. Aspirant-koks krijgen bij deze eindscore 1 punt opgeteld.

Finale

Tijdens de cook-off strijden de acht finalisten voor de hoofdprijs. De selectie van de winnaar wordt gebaseerd op de volgende beoordelingscriteria:

 1. Smaakervaring
 2. De wijze waarop de chef het recept praktisch heeft vertaald naar praktische toepasbaarheid door de consument (de chefs die aan de finale deelnemen krijgen dit als extra opdracht mee)
 3. Presentatie op het bord
 4. Bijdrage aan innovatie (zowel bereidingswijze als upstream in keten)
 5. Originaliteit
 6. Bijdrage aan de Smaak van Flevoland
 7. Bijdrage aan duurzaamheid

De jury geeft aan alle criteria een rapportcijfer. Het gemiddelde rapportcijfer bepaalt de eindscore en dus de ranking. Aspirant koks krijgen bij deze eindscore 1 punt opgeteld.

Download

Open het privacystatement

pdf - 110.73 kB
Open de pdf