Polderhelden

80% lokaal, 80% groen, hoe gaan we dat in hemelsnaam doen? Om de deelnemende chefs en andere pioniers in de keuken op gang te brengen, hebben we negen producten uit de Flevopolder geselecteerd. Ontmoet onze polderhelden: soja, champignons, aardappel, lof, biet, appel, kip en lam! De helden en hun producenten vertellen alles over hun unieke karakter en hun specifieke smaak. Ontdek wat ze kunnen betekenen in een gerecht, voor onze gezondheid en voor een gezonde polder.

 

Soja? Zo ja!

'Dat mensen mij nog niet kennen is een wonderlijk verhaal. Ik voed bodem en beest, lichaam en geest! Kortom: ik kan alles. Snack mij bij de borrel, verwerk mij in een roerbak, verpulver mij tot een pesto, kook mij tot een soep, strooi mij over de salade. Wat je ook doet. Lekker zal het zijn. Zal ik nog even doorgaan?'

We are the champignons!

'We zijn dan wel een schimmel, maar vergis je niet. Wij zijn de koningen in het bos en de kampioenen op je bord. We groeien op alles wat over is: van dode bomen en koffiedrab tot mest. En eenmaal op je bord zijn we rijk en hartig met heel ons hart.'

Pimp de pieper

'Als ik je wat mag vragen, dan is het een beetje meer respect graag. Want men zegt wel dat hij van mij houdt, toch gaan mensen nogal lomp met mij om. Zo word ik in Nederland vaak gejast, gekookt en geprakt. Gewoon met een vork ja! Zullen we eens wat anders proberen? Een pieper uit de polder pioniert graag namelijk.'

Lof it!

'Joehoe! Hallllooooooo! Het was even groeien maar ik ben er hoor. Eerst stond ik een half jaar op het land, toen een jaar in de koeling en daarna nog een paar maanden in de kelder. En toen... zag ik eindelijk het licht. Als je denkt dat ik daardoor verbitterd ben, dan heb je het mooi mis. Combineer mij met een appeltje of een nootje en je weet niet wat je proeft. Dus versier je bord met mijn magische blad en ik zeg je: You can only Lof it!'

All you can biet

'Ehm... hallo. Ik ben dus biet. Weelderig en kleurrijk van boven, wat plomp en harig van onder. Ik sta geheel tot je beschikking. Eet mijn blad en mijn knol. Eet mij rauw, gekookt, geroosterd en gepoft. Ik ben lekker met zoet, met zout of in het zuur. Ik kom in rood, geel, gestreept, langwerpig en rond. Kortom, alles wat je kunt bedenken... ik doe het voor je.'

Appeltje? Eitje!

'Mensen eten mij vooral los in de hand of als moes, of ze denken dat ik vooral lekker ben in de bek van een braadvarken. Maar ik heb heus wel meer te bieden. Proef mij eens met een bietje, een walnoot of een beetje lof. Het is echt zo moeilijk niet! Soms moet je gewoon even door de zure appel heen bijten wanneer je iets nieuws probeert.’

Geen kluif aan kip

'Ik weet het: bij mij voel je je thuis. Onder mijn vleugels is het warm en zacht. Ik ben makkelijk in de omgang en zorg dat je je altijd goed voelt. Gewoon makkelijk. Gewoon lekker. Fijn he?'

Go nuts!

Aardappels, vlees, groente en wat fruit toe. Wordt u er zelf niet saai van!? Ik zeg: go nuts! Proef eens een nootje in uw gerecht. Ik en mijn vrienden zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten, divers in smaak en megaknapperig. Kortom: heerlijk in de mond en supergezond.

Superlam!

Een lief lammetje dacht u? Mis! Berenklauw en distels lust ik rauw. Ik knip ze zo bij de knieën af. Voor u graas ik daarom de polder door en bevrijd u van dit soort probleemgewassen. Natuurgrazen heet dat. Dit scheelt een hoop spuiten met rotzooi. Zo kan ik lekker eten, en kan u lekker eten. Al dat kruidenrijk gegraas maakt mij namelijk mals en zacht als boter. Loopt het water u al in de mond?