Nuray Güls walnoten… in een notendop: superfood uit de Flevopolder. De gezondheidseffecten van deze vruchtjes lijken ontelbaar. “In een ideale wereld zouden mensen veel meer noten eten,” aldus Nuray, mede-eigenaresse van Plantage Nieuwland die in 2015 begon met de eerste aanplant op haar 3 hectare grond in Almere.

Polderproduct

Bij walnoten denk je vaak aan gebieden rond de Middellandse Zee, maar die van Nuray groeien gewoon op haar eigen stukje Flevoland. “Mijn ouders deden ook in noten, en als grootgebruiker wist ik dat ze goed zouden groeien in de polder.” Wat ze doet is uniek voor de provincie en getuigt van de pioniersmentaliteit die zo goed bij ons past. Het is wel echt een kwestie van vooruitkijken, namelijk. “De notengaard is nog klein en de bomen hebben tijd nodig om te groeien, maar als ze eenmaal zover zijn, neemt de productie exponentieel toe; een grote boom in topproductie kan wel 50 kilo noten geven.” Nuray’s walnoten (en hazelnoten) worden in de herfst geoogst, als ze rijp en op smaak zijn en vanuit de bomen op de grond vallen. De schillen gebruikt ze om haar huis te verwarmen en kunnen in de toekomst ook dienen als grondstof om paddenstoelen op te kweken.

 

Gezonde toevoeging

Als we allemaal een handje noten per dag zouden eten, hielden we veel ziekten op afstand. De veelvuldig aanwezige vetzuren, antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels in noten werken cholesterolverlagend, voeden de hersenen en zorgen voor sterke botten en tanden. Ook ondersteunen noten een gezond slaapritme, laten ze de huid stralen en het haar glanzen en houden ze de darmen continu in beweging. Vooral over dat laatste effect weet Nuray veel te vertellen, want voordat ze haar lap Flevo-grond bestierde, deed ze onderzoek naar dikke-darmkanker. “Het nuttigen van noten verlaagt de kans daarop aanzienlijk!” Een uitermate gezonde en eigenlijk onmisbare toevoeging aan je dagelijkse dieet dus, die noten. Strooi ze als topping in je salade of op je broodje, verwerk ze in een hartige taart of zet ze op tafel tijdens de borrel als spread of pesto.