Pimp de Pieper

Dat aardappelen rijk zijn aan koolhydraten en daarmee een flinke bijdrage leveren aan onze dagelijkse energie, wist je natuurlijk al. Maar zo voedzaam als de piepers van Arnold van Woerkom van Bodemisch Food uit Bant at je ze niet eerder. Zijn Oerhollandse knollen vormen een bron van vezels en vitamines waar zelfs de allerbeste aardappels van traditionele telers niet aan kunnen tippen.

Ecologisch productieproces

Om deze superpiepers zo boordevol goede voedingsstoffen te produceren, brengt Arnold sinds 2000 de ideeën in praktijk die hij begon te ontwikkelen in de jaren ‘70 – toen hij nog traditioneel aardappelteler was. Samen met een netwerk van deskundigen dacht hij na over een milieuvriendelijker en efficiënter productieproces. “We merkten dat de bodem uitgeput raakte door het zout dat in kunstmest zit, dus zijn we gaan zoeken naar de beste mineralen van natuurlijke oorsprong om de grond te verrijken”, vertelt pionier Arnold. Nadat hij de natuur had leren begrijpen, ontwikkelde hij een ecologisch concept waarbij hij de aarde voedt door 16 verschillende gewassen te zaaien en deze te voeden met mineralenmengsels. Hij legt uit: “Deze planten halen als voedingsstof allemaal iets anders uit de lucht. Vervolgens geven ze dit via hun wortels door aan de bodem, waardoor er een kostbaar bodemleven ontstaat.”

Goed voor mens, natuur en de portemonnee

De Flevolandse aardappels die volgens dit natuurlijk-denken-principe worden geteeld zijn ook op de lange termijn beter voor de aarde. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van chemische stoffen hoeft de grond niet omgeploegd te worden om vruchtbaar te zijn, wat resulteert in een goede waterafvoer en minder CO2-uitstoot. Dat de bodem hierdoor stevig en poreus blijft, doet bovendien veel goeds voor de smaak. De piepers van Arnold geven sneller een verzadigd gevoel en bevatten aantoonbaar meer vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten. Niet voor niets zijn afnemers dan ook veelal ziekenhuizen en zorginstellingen. “En de prijs van onze aardappelen is helemaal niet hoger. Als ik consument was, zou ik het wel weten,” lacht Arnold. Zo zie je maar: pionieren loont.