Food Forum

Flevolandse inzending Floriade Expo 2022

Meters onder zeeniveau. Daar ligt Food Forum: een spectaculair paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau. Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. De unieke leemgevel van de bovenverdieping begint op zeespiegelniveau en geeft de vruchtbare Flevolandse bodem weer. Het laat zo voelen hoe we in Flevoland leven: onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit hout en geeft zo een ‘aarden’ sfeer. 

Flevoland Food Experience

Van 14 april tot en met 9 oktober maken bezoekers aan Floriade Expo 2022 kennis met Flevoland in de expositie Flevoland Food Experience en kunnen ze een VR-ballonvlucht maken over Flevoland. Voedsel en Flevoland horen bij elkaar. Drooggelegd om het voedseltekort op te lossen en op de vruchtbare bodem werken Flevolandse boeren met passie en bevlogenheid aan het voedsel van vandaag en morgen. De Flevolandse agrofoodsector loopt voorop in de wereld. Daar zijn we trots op! In de expositie laten we zien hoe in Flevoland gewerkt en geëxperimenteerd wordt om het voedselsysteem van de toekomst te ontwikkelen. We versterken tegelijkertijd biodiversiteit, bodem en water. De bezoekers maken kennis met onze Flevolandse boeren, onderzoekers en ondernemers. Meer weten? Bezoek dan de website Food Forum. 

Zicht op Food Forum met glazen pui en gevel die Flevolandse bodem weergeeft

Duurzaam en innovatief

We daagden de architect en bouwer uit om met het gebouw het verhaal van Flevoland te combineren met onze ambities rondom duurzaamheid. Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Hun ontwerp is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat voor het ontwerp gekeken is naar de natuur. Het pand is ook een voorbeeld van circulair bouwen. Er zijn veel hernieuwbare materialen gebruikt. De betonvloer op de benedenverdieping is geheel van gerecycled beton. De afwerkvloer op de bovenverdieping is ook nog versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Voor de bovenverdieping is kruislaaghout (Cross laminated timber, CLT) gebruikt. Het ruwbouw materiaal is ook direct de afwerking. 

Samenwerking met VHG

De Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) heeft de samenwerking met ons opgezocht om hun concept ‘Levend Gebouw’ toe te passen op Food Forum. De tuin, het groen op het dak en het groen in het interieur zijn door leden van de VHG ontworpen en aangelegd en vormt hun  inzending voor Floriade Expo 2022.

Zicht op Food Forum vanaf tuin