Food Forum

Samen werken aan het voedsel van morgen

Ruim vier meter onder zeeniveau. Daar ligt Food Forum: een spectaculair paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau. Hier ontmoeten betrokkenen uit de hele voedselketen elkaar. Van producenten en studenten tot ondernemers en onderzoekers. Samen maken ze innovatieve plannen voor de duurzame voedselvoorziening van de toekomst. 

Kom naar Food Forum

In Food Forum organiseren wij verschillende bijeenkomsten over onder andere voedselonderwerpen. Ook kunt u uw eigen bijeenkomst organiseren. In het restaurant laat chef-kok Sharon de Miranda u kennis maken met het Menu voor de Toekomst. Bezoek de website Food Forum voor de mogelijkheden en wat er de komende periode op de agenda staat.

Art of Impression Food Forum paviljoen

Innovatief gebouw

Ook onderzoeken ze hoe ze die plannen rendabel kunnen uitvoeren. Food Forum biedt daarvoor een inspirerende ruimte – op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het Flevolandse paviljoen Food Forum op Floriade Expo 2022 in Almere (met als centrale thema: Growing Green Cities) laat voelen hoe we in Flevoland leven: ruim vier meter onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit natuurlijk materiaal. Deze verdieping toont de vruchtbare Flevolandse bodem, maar dan op zeeniveau. Bezoekers ervaren zo de ruimte van Flevoland. Het paviljoen ademt vernieuwing. Het heeft bijvoorbeeld natuurlijke zonwering en ademende geveldelen. Het gebouw illustreert het verhaal van Flevoland. Het bewijst dat mensen hier innovatieve keuzes durven te maken. Want hier op de bodem van de voormalige Zuiderzee kan alles.

Uitvalsbasis voor ideeën en actie

Op de Flevolandse bodem ligt een van de productiefste akkerbouwgebieden ter wereld. En Flevolanders staan van oudsher open voor vernieuwing. Flevoland is daarom dé plek om te werken aan een gezond voedselsysteem voor de toekomst. Bij deze ontdekkingsreis ontmoeten deskundigen elkaar in Food Forum op Floriade Park. Van boeren tot beleidsmakers, van studenten tot wetenschappers, van retailers tot koks. Met elkaar bedenken we oplossingen. Concreet. Uitvoerbaar. Rendabel. Iedere foodprofessional kan in Food Forum een eigenzinnig project, event of congres organiseren. Als het maar gaat over innovaties voor het voedselsysteem. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als alternatieve eiwitten, precisie landbouw, korte ketens, agroforestry, true pricing enzovoort.

Experimenteren en leren

Food Forum is een ontmoetingsplek op Flevo Campus. De campus is het Flevolandse kenniscentrum voor het voedselsysteem van de nabije toekomst. Flevo Campus ligt gunstig: op de grens van de consumerende Randstad en de voedselproducerende polders. Ook de ligging op Floriade Park is gunstig: Flevo Campus vormt de entree van Floriade Expo 2022. De campus huisvest opleidingen over duurzaamheid, gezondheid en gastronomie. Ook start-ups op het gebied van voedselinnovatie maken deel uit van de campus. Zo komen kennis en praktijk samen. In Food Forum ontmoeten ondernemers, vrijdenkende studenten, onderzoekers of ontwikkelaars elkaar en genereren nieuwe ideeën. Op de campus worden die uitgewerkt, onderzocht en in de praktijk getest in Flevoland. Bijgesteld. Opnieuw getest. Verworpen. Verbeterd. Totdat ondernemers de innovaties de markt op kunnen brengen. En die ondernemers, dat zijn die toekomstgerichte Flevolandse boeren, of misschien wel de studenten van een paar jaar eerder.

Praten en proeven

In Food Forum praten we niet alleen over het voedsel van de toekomst, we laten het de gebruikers ook proeven. Vanaf dag 1 inspireert onze chef-kok de gebruikers van Food Forum met menu’s van de toekomst. Die bestaan uit eerlijke, gezonde gerechten. Met producten die passen bij het seizoen. En die dichtbij, duurzaam en voor een goede prijs geproduceerd zijn. Van alle ingrediënten is bekend waar ze vandaan komen. Zo laten we zien dat ambities voor duurzame, gezonde, lekkere en smaakvolle gerechten haalbaar zijn.

Op naar de toekomst

Food Forum bruist van de activiteit. En rond Food Forum ademt alles en iedereen vernieuwingsdrang. Maar daar blijft het niet bij: we gaan het ook echt dóén. De handen gaan uit de zakken en de spaden gaan in de grond. Want in Flevoland zijn we van aanpakken, denken, doen. We willen voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen. Tegen een gezonde prijs, en zonder dat we daarbij de aarde uitputten.