Food Forum

Meters onder zeeniveau. Daar ligt Food Forum: een spectaculair paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau. Het gebouw maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. De unieke leemgevel van de bovenverdieping begint op zeespiegelniveau en geeft de vruchtbare Flevolandse bodem weer. Het laat zo voelen hoe we in Flevoland leven: onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit hout en geeft zo een ‘aarden’ sfeer. 

Duurzaam en innovatief

We daagden de architect en bouwer uit om met het gebouw het verhaal van Flevoland te combineren met onze ambities rondom duurzaamheid. Food Forum is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers. Hun ontwerp is geïnspireerd op de principes van Nature Based Building. Dat wil zeggen dat voor het ontwerp gekeken is naar de natuur. Het pand is ook een voorbeeld van circulair bouwen. Er zijn veel hernieuwbare materialen gebruikt. De betonvloer op de benedenverdieping is geheel van gerecycled beton. De afwerkvloer op de bovenverdieping is ook nog versterkt met olifantsgras (Miscanthus). Voor de bovenverdieping is kruislaaghout (Cross laminated timber, CLT) gebruikt. Het ruwbouw materiaal is ook direct de afwerking. 

Samenwerking met VHG

De Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) heeft de samenwerking met ons opgezocht om hun concept ‘Levend Gebouw’ toe te passen op Food Forum. De tuin, het groen op het dak en het groen in het interieur zijn door leden van de VHG ontworpen en aangelegd.