Olifantsgras

Op het Floriadeterrein in Almere is de bouw van het Flevolandse paviljoen Food Forum in volle gang. De glazen pui is geplaatst, de afwerkvloer met olifantsgras op de 1e etage is aangebracht en binnenkort wordt gestart met het aanbrengen van de leemgevel.

Innovatief en duurzaam

Food Forum is een voorbeeld van circulair en duurzaam bouwen. We laten zien dat innovaties in de bouw mogelijk zijn, zoals de toepassing van olifantsgras. De afwerkvloer van de bovenverdieping bestaat uit gerecycled beton met olifantsgras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. De plant neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht. En dit wordt voor langere tijd vastgelegd in het beton. Om de vloer de juiste kleur te geven, zijn gele straatstenen vermalen en hergebruikt. Food Forum is het eerste gebouw waar de combinatie van gerecycled beton, gele straatstenen en olifantsgras toegepast wordt.

Food Forum ingepakt

De gevel met het uiterlijk van de opgetilde Flevolandse bodem is straks het kenmerk van Food Forum. En staat symbool voor de vruchtbare bodem van Flevoland, voor landbouw en voor voedsel. Aan de gevel zijn houten latten aangebracht, die nodig zijn om de structuur aan te brengen. De glazen benedengevel is ingepakt. En de komende weken wordt aan de buitenkant een combinatie van kalk en leem aangebracht, waarmee het pand het karakteristieke uiterlijk krijgt. De leemlaag loopt straks door als plafond van de benedenverdieping. Zo is ook in het pand het belang van de bodem voor de voedselvoorziening zichtbaar. Het leem heeft ook unieke warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Dit zorgt voor een gezond en evenwichtig binnenklimaat. Als het weer meezit, zijn de werkzaamheden eind januari 2021 klaar en is de opvallende leemgevel van Food Forum te bewonderen.
 

Bouwvakker brengen afwerkvloer met olifantsgras aan

Bouwvakker brengen afwerkvloer olifantsgras aan

Egaliseren van de vloer met machine

detail van gele kleur vloer met olifantsgras

Uitkijk door raam Food Forum met zicht op Almere Centrum

Bouwvakker brengt bekabeling aan bovenverdieping Food Forum

Plaatsen glas in gevel Food Forum

Bevestigen glas in gevel Food Forum

Bevestigen glas in gevel Food Forum

Detail latten op gevel Food Forum

Houten gevel constructie Food Forum

Begane grond Food Forum ingepakt