Openstelling Hogering: inhijsen liggers

14 apr 2022

Op dinsdag 26 en donderdag 28 april as. worden de liggers van het eerste viaduct over de Hogering ingehesen. Het projectteam nodigt geïnteresseerden van harte uit om deze mijlpaal bij te wonen.

Werkzaamheden

Sinds 2020 wordt buiten gewerkt aan de verbreding van de N702 Hogering in Almere. De Hogering krijgt een extra rijstrook in beide richtingen. Daarnaast worden twee ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. Lees hier meer over de verbreding van de Hogering. De werkzaamheden aan deze kruisingen zijn begin vorig jaar gestart met de aanleg van de twee tunnelbakken, met het plaatsen van damwanden, het aanbrengen van heipalen en een betonnen vloer. Daarmee is het nu tijd voor de bouw van het viaduct over de tunnelbak heen. Het tussensteunpunt en de twee landhoofden (de steunpunten aan weerszijden van het viaduct) zijn gereed. Dat betekent dat de liggers nu ingehesen kunnen worden.

Open dag

Het inhijsen van de liggers van het viaduct Hogering-Herman Gorterweg (Literatuurwijk) gebeurt op dinsdag 26 en donderdag 28 april 2022. Te zien is hoe de liggers van het viaduct (de horizontale steunbalken) geplaatst worden. De liggers steunen op het landhoofd en de tussensteunpunten (betonnen pijlers) die al opgebouwd zijn. Met behulp van een 100tons-kraan worden dagelijks 14 liggers gehesen. Iedere ligger weegt 8 ton en is 16 meter lang. Het hijsen van één ligger duurt ongeveer 15 minuten. Naar verwachting gebeurt het inhijsen dagelijks van 08.30 tot 14.30 uur. Er is geen vast programma, u kunt komen kijken wanneer het u schikt.

Routebeschrijving

Voor het inhijsen van de liggers wordt het werkterrein gedeeltelijk geopend voor het publiek. Het werkterrein is alleen bereikbaar via de Herman Gorterweg, in de Literatuurwijk. Het is niet mogelijk om bij het werkterrein te parkeren, dus kom bij voorkeur lopend, of anders op de fiets. Via de Herman Gorterweg kunt u het opengestelde terrein op wandelen. Zie hiervoor ook onderstaande kaart. Let op: het terrein is grotendeels verhard, maar afhankelijk van het weer kan het modderig of stoffig zijn. Trek daarom bij voorkeur makkelijke schoenen aan.