Nieuwe Natuur bankje

Binnen het programma Nieuwe Natuur hebben we een zekere traditie ingevoerd: wanneer het project in uitvoering gaat, plaatsen we een Nieuwe-Natuur-bank in of bij het projectgebied. Het idee erachter is dat in de eerste instantie de projectindiener wordt uitgenodigd om af en toe eens plaats te nemen op deze bank om het ontstaan van zijn natuuridee te aanschouwen. En als het project is opgeleverd biedt de bank plaats aan de bezoekers die de nieuwe natuur komen beleven. Er staan inmiddels al een aantal nieuwe natuurbanken in Flevoland. Ze zijn gemaakt door ontwerper en meubelmaker Willem Bierens uit Limburg. Hij vertelt over zijn bijdrage aan het programma.

Het verhaal achter de Nieuwe Natuur-bankjes

“Op het bankje hoorde ik insecten zoemen, zag ik Libellen, zag ik bloemen, Graspiepers en hoorde ik weer de Leeuwerik. “ Deze intense natuurbeleving van een bezoeker van G38 las ik in de vorige ‘aan het woord’. En dat is nu precies waar mijn natuurbanken voor bedoeld zijn! Je zult begrijpen dat ik erg enthousiast was, toen ik gebeld werd door de provincie Flevoland. De vraag om een bank op te leveren voor Nieuwe Natuur-projecten was mij op het lijf geschreven. Als meubelmaker versterk ik de verbinding tussen mens en natuur. De eerste bank, bedoeld voor natuurhoeve G38, moest wel binnen één week opgeleverd worden. Deze uitdaging ben ik aangegaan en in samenspraak met boer Ben Barkema hebben we het model gekozen dat ons het meeste aansprak: puur, eenvoudig, stijlvol en herkenbaar.

Robuuste en tijdloze uitstraling

Voor dit ontwerp is gebruik gemaakt van ongeschaafd hout. Ik heb de bast en de schors nog handmatig verwijderd van de ruw bezaagde, eiken planken. De bank heeft daardoor een robuuste en tijdloze uitstraling. De oorspronkelijke eik is duidelijk terug te zien in de Nieuwe Natuur-banken. Zo heeft de natuur als het ware het ontwerp bepaald. Wat uit zichzelf mooi is, daaraan moet je niet veel veranderen. Je hoeft er alleen maar de scherpe kantjes af te halen. Na een week toog met bank in de bus van Maastricht naar Lelystad. Ik herinner me de bijeenkomst rond de oplevering nog goed. Door een stevige handdruk tussen  gedeputeerde Appelman en Ben, gezeten op de bank, werd het project officieel bekrachtigd. Het was een evenement waarbij letterlijk en figuurlijk alles uit de (uilen)kast was getrokken. Vier jonge nieuwsgierige uiltjes zorgden voor een extra feestelijke sfeer, en deden het prima tijdens de fotoshoot door de pers! Provincie Flevoland beloonde al vier geslaagde Nieuwe Natuur-projecten met een natuurbank. Natuur op G38, Harderbos-Harderbroek, het Luierpark en Eemvallei-Zuid. Elke bank is door de keuze van natuurlijk materiaal uniek en voorzien van een gravure die verwijst naar het specifieke project. Ik hoop van harte dat  in de toekomst nog veel Nieuwe Natuur-projecten tot realisatie gebracht worden. En als mij dat weer gevraagd wordt, zal ik met veel plezier nieuwe unieke banken leveren om de verbindingen tussen mens en natuur te faciliteren.

Genieten van Nieuwe Natuur

Rest mij om iedereen aan te raden om af en toe eens de natuur in te trekken om de beslommeringen van zich af te schudden, nieuwe inspiratie op te doen en zittend op een bank vooral te genieten van de Nieuwe Natuur die zich in Flevoland ontwikkelt. Vanuit Limburg wens ik de provincie Flevoland succes met dit prachtige initiatief.

Willem Bierens
www.meubelkunst.info

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman staat met man bij een bankje

Aantal mensen houden provincie Flevoland vlag vast

Cameraman filmt mensen bij een bankje

Twee mensen zittend op een bankje